Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2007 18:57 - Един свят без лъжци
Автор: anahata Категория: Забавление   
Прочетен: 5637 Коментари: 15 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вярно е, че звучи утопично, но какво ни пречи да си помечтаем малко? Представяте ли си как би изглеждал един свят, в който всеки един човек говори само истината? Чак аз, където излизам с тази идея, се затруднявам да си го представя, а за вас не знам :) За да съм още по-конкретна – имам предвид само съзнателно изречените лъжи. Защото има ситуации, когато всеки от нас избира да премълчи нещо, вместо безпардонно или безмилостно да изтърси голата истина пред слушателя/събеседника си.

На много хора им се налага съзнателно да излъжат свой близък, болен от неизлечима болест. Лекарите също понякога умишлено премълчават истината, когато констатират, че пациентът им е болен от рак например и вече е късно за каквато и да е намеса. Сигурно има и други уважителни причини човек да изрече лъжа, но сега просто не се сещам за тях, за да ги изброя.

Не искам да се задълбочавам в разсъждения за мотивите и причините, поради които лъжем. Защото те варират от крайна необходимост (изтезават ви и е застрашен живота ви), до абсолютна ненужност (някои хора просто обичат да послъгват – ей тъй – за спорта). Къде между тези крайност да поставя най-напред политиците, управляващите, обслужващите ги от всевъзможни сфери, които ги подкрепят усърдно и тиражират лъжите им? Ами честно да ви кажа – не знам и май не е от значение.

Не знам дали знаете, че лъжец, въвеждащ в заблуда или нанасящ с лъжата си вреда на друг човек, натрупва кармичен дълг, който рано или късно ще се наложи да изплати. И тук идва един важен според мен момент! Размерът на този дълг е правопропорционален на броя на излъганите / измамените.  Няма значение дали се касае за изречена или написана лъжа. И колкото повече слушатели/читатели бъдат подведени чрез нея, толкова по-тежка карма си натрупва лъжецът/измамникът.

Не знам след колко години точно, но ще е в рамките на ерата на Водолея, нашите мисли ще станат „видими”. Нямам предвид, че ще ходим с нимби и ореоли над главите, където по образен начин всеки ще може да види какво си мислим в момента :) Просто нашата чувствителност и сензитивност ще се развият. Мисловната ни енергия ще повиши потенциала си, така че всяка наша мисъл ще бъде със много по-голям интензитет от сега. От друга страна ще се повиши чувствителността ни към излъчваните от другите мисли и емоции.

Така че след време няма да има скрито-покрито. Не защото няма да има хора, на които ще им се иска да послъжат, да измамят, да се възползват или да злоупотребят с другите. Но тъй като това ще е видно и няма да бъде поощрявано от мнозинството, лъжците ще намаляват все повече, докато накрая не остане нито един!

Еееех, представяте ли си? Децата ще гледат холограми-приказки, в които ще се разказва:. .  . „имало едно време едно кралство, където живеел един прочут лъжец”. . . . и на това място глас зад кадър ще обяснява какво означава тази непозната за тях дума :))

 image




Гласувай:
0



1. ady - Добре би било
13.02.2007 19:01
:)))
цитирай
2. wildroses - В поредицата на
13.02.2007 19:20
Дж. Редфийлд четох за подобно нещо. Представям си го горе- долу, но действителността понякога надминава и най- големите представи, нали..и въпреки че звучи утопично, нищо не пречи да си мислим какво ли би било :)
Поздрав
цитирай
3. anahata - @wildroses,
13.02.2007 19:25
интересно съвпадение - в момента гледаме "Селестинското пророчество" :)) Филмът е направен по първата книга от поредицата на Джеймс Редфийлд.
цитирай
4. wildroses - :)))
13.02.2007 19:30
Чувала съм, че има филм по нея, но не съм го гледала. Ще споделиш ли после дали е толкова добър, коклкото книгата?
цитирай
5. anahata - wildroses,
13.02.2007 19:39
постарали са се да се придържат колкото си може повече към книгата, но има нещо в него, което куца:( Не са отделили достатъчно внимание на съдържанието и смисъла на пророчествата. Човек, който не е чел предварително книгата, май няма да може да схване за какво точно иде реч. Аз си го дръпнах от дата.бг преди месец още.
цитирай
6. sunflower - Ами ...
13.02.2007 19:44
... много ясно си представям такова време ... мисля даже, че на едни по-други нива на съществуване точно това се случва - мислите се "виждат" от всички ... затова гледам да се подготвя своевременно за тези нива :)))) /някъде съм чела нещо такова, може да беше Н. Рьорих в "Седемте велики тайни на Космоса". :)/
цитирай
7. anahata - Съни,
13.02.2007 19:49
Това, за "видимите" ни мисли, го прочетох в книга на Тибетеца. Мисля, че беше "Трактат за бялата магия", но не съм съвсем сигурна.
А склонността да се лъже изкривява и енергийното поле на лъжеца, така че тези от нас, които виждат аурата, още отсега са наясно що за човек стои срещу тях, дали говори това, което мисли или обратното . . .
цитирай
8. krk1972 - ако нямаше лъжци, тогава нямаше да ...
13.02.2007 19:50
ако нямаше лъжци,тогава нямаше да има политици. филма го изтеглих и ще го гледам тази вечер
цитирай
9. stanchev - :)
13.02.2007 19:52
Ако няма лъжи светът би бил едно много хубаво и много скучно място :)
цитирай
10. anahata - @ stanchev,
13.02.2007 20:00
защо смяташ, че без лъжци светът ще е скучен? Я само си представи - всичко, от което се нуждаем, ще можем да го сътворяваме със силата на мисълта си:) Лъжата според мен произлиза от алчността. Когато престанем да ламтим за повече, отколкото ни е действително необходимо, ще насочим енергията си в служба на общите интереси. Но не само на човешките ни такива, а и на тези на Земята, на растенията, на животните. . .
Скука ли? Знаеш ли колко ще ни бъде забавно да се надпреварваме да възстановяваме осакатената природа, изчезналите видове. И да създаваме в реални форми това, което твори въобръжението ни:)
цитирай
11. wildroses - За пророчествата
13.02.2007 20:10
намерих в нета съкратен вариант, в който са изброени с по няколко думи и трябва да си ги поприпомня. А филма- сигурно и него ще си дръпна :)
цитирай
12. stanchev - Хммм @anahata
13.02.2007 20:16
Опитвам се да си го представя, но нещо не ми се връзва. Идеята ти е, че хората ще могат да си четат мислите или че просто няма да имат способността да лъжат, или от едното ще последва другото. По мое мнение, ако можеш да прочетеш мислите на всеки един човек наоколо, много неща ще загубят смисъл. Какво ще означават, тогава понятия като "личност", "характер", "личен живот" и т.н. Нещо ми се размиват тези неща. Може би ако в даден момент от еволюцията ни като вид, развием подобна способност, което според много уважавани учени е доста вероятно, по-висша форма на разум и съществуване. Какво ще означава тогава думата "човек" ? Определено ще е нещо различно.
Интересна тема, бих искал да помисля малко и ще пиша пак. Мозъкът ми сякаш отказва да го възприеме :)
цитирай
13. anahata - @stanchev,
13.02.2007 20:53
ами ще сме "голи", както Адам и Ева в райската градина:)
Идеята не е моя (опазил ме Господ да си въобразя, че съм способна да дам живот на такива възвишени идеи)
Не ти се връзва, защото, за да я приемеш поне хипотетично, стъпваш върху старите основи (т.е. парадигми) и контролът се поема от логичния ти ум (лявото мозъчно полукъбо). Ще дойде време, когато ще усъвършенстваме функциите и на дясното полукълбо - вЕрвай ми :)))
Затруднявам се да разбера опасенията ти, че ако мислите ни са "видни" ние ще загубим идентичността си?!
Нима едно домашно коте, което нито умее, нито изобщо го има заложено в природата му, губи своята идентичност поради това, че спонтанно и искрено показва приъврзаността си, болката си, страха или враждебността си?
В Златния век ние ще сме толкова красиви - физически и душевно, че ще ни е драго тази ни красота да е видна за другите. За да ги стимулира, да ги вдъхновява, да им служи за пример. . .
цитирай
14. isis - Не съм сигурна,
14.02.2007 02:04
че искам да усещам тъмните мисли на някои хора. Трудно е да се контролира подобна двустранна връзка с един човек, камо ли с всички около теб. Ако има избирателност в това, мислите на кои хора да усещаш - да, но не иначе не би ми харесало. Какво биха правили всички фини и чувствителни хора, усещайки болезнено агресията около себе си? Пък и любовта. Понякога и тя трудно се понася. Не искам да знам, ако примерно някой колега си пада по мен, а аз не го харесвам.
цитирай
15. pti - да вмъкна
14.02.2007 09:55
нещо дочуто тези дни и породила се лека полемика около това...
- по въпроса с легализацията на платената любов - извинявай анахата, че 'създадох' такава връзка ..
Та, мисълта ми беше дали {смело и 'видно'} биха се вписали като упражняващи тази професия или всъщност повечето от тях се срамуват от начина, по който си изкарват хммм.. прехраната.(да не се отплесвам... че ще стане страшно).
В един свят без лъжци всеки ще е нескрит за околните и така ще може да изрази истински и видно, това което прави и усеща..
.... което е добро :) , защото няма да има предразсъдъци и НЕКА, който има лоши неща в главата си да стане достояние на всеки, за да не се нарушава и правото на избор.. защото чрез лъжата всъщност се манипулира избора на човека...
Много ми хареса постинга ти, Anahata!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1387852
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив