Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2007 10:32 - Кукери
Автор: anahata Категория: Забавление   
Прочетен: 12120 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всяка година седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни е празникът Сирни Заговезни, с който се поставя началото на най-продължителния пост през годината – Великденския пост. Празничната трапеза включва традиционни ястия - баница със сирене, варения яйца, бяла халва с орехови ядки.

На този ден, както и през цялата Сирна неделя се иска и се дава прошка. По тази тема писах в предишния си постинг. Както може би сте забелязали, съм изпреварила празника с един ден. Признавам си честно, че вчера цял ден живях с убеждението, че е неделя и едва днес разбрах грешката си :)

В района на Гълъбово, където живях доста години, вечерта на  този празник палят големи огньове и хвърлят пярници малки стрели, които мъжете и момчетата запалват от огъня и запращат надалеч с помощта на дълги пръчки.

В Казанлъшко почти всяко село има кукерски състав. На този ден преоблечени в традиционни кукерски костюми мъже тръгват из селото. На колани, завързани на кръста им са нанизани големи хлопки, лицата им са покрити със страховити маски. Има и такива, които се преобличат като булка и младоженец. И двама, които пък представляват магаре, понякога и камила. Обикалят из цялото село, танцуват из дворовете на къщите - за радост на стопаните и ужас на кучетата, които или се спотаяват в миша дупка, или лаят на поразия.

Преди няколко години с още няколко приятелски семейства решихме на този празник да си направим пикник на открито. Минавайки през центъра на с. Дунавци, колите ни бяха спрени от голяма група танцуващи кукери. Аз изхвръкнах от колата и се смесих с тях, защото много ми се искаше да си направим снимка заедно. След мен изскочиха и останалите пътници. Потанцувахме с „булката” и младоженеца”. Намацаха ни целите със сажди. А Съни беше нацелуван от „младоженката” – едно младо момче, цялото намацано със сажди и чак до ушите с мнооого ярко червило.

Не знам попадали ли сте на кукерско шествие? Шумът от хлопките им е невъобразим – чак не чуваш собствените си мисли :)) Чела съм, че този обичай, както и паленето на огньове на Сирни Заговезни имат езически характер. Така, както аз го разбирам, целта е да се прочисти района от зли духове. От всичкото зло, натрупано от Коледа до днес. За да започнем Великденския пост и пречистването си за Възкресение Христово „на чисто”.

На традиционния за Казанлък Празник на розата, който празнуваме всяка година през първата неделя на юни, в празничното шествие участват всички кукерски състави от района. Вярно е, че празникът има друг смисъл и характер, но всичките тези кукери, звънящи с нанизаните на коланите им звънци и хлопки, едно че вдигат врява до небето, но навярно и по своеобразен начин прочистват града ни.

image

image

image

image

image

image
http://www.kazanlak.com/egallery/ Ще вземем днес да отидем със Съни до Калофер. Там празнуват Сирни Заговезни по стар обичай и имат голям кукерски състав. Прииска ми се да послушам отново звъна на хлопките им. Пък и няма да ми дойде излишно да прогонят някое спотаено в мен дяволче:))




Гласувай:
0



1. timmyd - :)
18.02.2007 11:32
Наистина е страхотно усещане:)
цитирай
2. izkustvo - Eх , да можеха
18.02.2007 16:36
кукерите да прогонят злото .....

Иначе карнавалите наистина са интересни
цитирай
3. comfy - Привет, Анахата! :))
19.02.2007 13:03
Беше ми много интересно да прочета!! ;))
Иска ми се да ти кажа нещо под секрет, ама хайде по-късно - друг път! ;)
Поздрави!!! :))*
цитирай
4. анонимен - :)
12.01.2008 13:59
interesno . blagodarq ti sa informa4iqta. gospozata mi mnogo 6te se zaradva .mersi mnogo.4ao
цитирай
5. анонимен - булката...
23.05.2008 14:47
Минавайки през центъра на с. Дунавци, колите ни бяха спрени от голяма група танцуващи кукери. Аз изхвръкнах от колата и се смесих с тях, защото много ми се искаше да си направим снимка заедно. След мен изскочиха и останалите пътници. Потанцувахме с „булката” и младоженеца”. Намацаха ни целите със сажди.
Въпросната "булка" почина на 7 май 2008 съвсем неочаквано и внезапно - беше ми баща!
цитирай
6. анонимен - kukeri
03.02.2010 18:42
awe p9ichove znaeteli dali ima skald za kukerski kotiumi v kuklen . ako znaete pishete pls .
цитирай
7. анонимен - Магазин за Обущарски и Сарашки материали
04.06.2010 19:53
Магазин за Обущарски и Сарашки материали. Изпращам Ви ценови листи за обущарски и сарашките артикули. Работим с куриери в цялата страна.

http://www.4shared.com/document/7KEUpfxp/____-_.html - Обущарски
http://www.4shared.com/document/4xOnO7U1/____-_.html - Сарашки
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1384034
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив