Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2012 08:11 - Малката мечка - Ursa Minor - Съзвездие в Северното небесно полукълбо
Автор: eliptica Категория: Забавление   
Прочетен: 14561 Коментари: 0 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Малката мечка е околополюсно съзвездие и по всяко време е на хоризонта. Почти изцяло е обгърнато от съзвездието Дракон. Само на север от него е съзвездието Жираф.

image


В ясна и безлунна нощ в съзвездието Малката мечка могат да се видят с просто око 20 звезди, но, общо взето, те са много слаби. Само една от тях – Полярната звезда, е от втора звездна величина. По-ярките звезди образуват фигура, подобна на фигурата на Голямата мечка, само че е по-малка и обратно разположена. Затова и съзвездието носи името Малката мечка.

Последната звезда от опашката на Малката мечка е Полярната звезда. Това е най-близката звезда до Северния небесен полюс и поради това с просто око не може да се забележи движението й по денонощен паралел. Остава се с впечатлението, че Полярната звезда е неподвижна и не участва във видимото денонощно въртене на небесната сфера, а всички други звезди обикалят около нея по своите денонощни паралели.

Поради прецесията Северният небесен полюс описва окръжност около Северния еклиптичен полюс с ъглов радиус, равен на наклона (23°278’) на еклиптиката към плоскостта на небесния екватор, в продължение на 26000 години. През този период различни звезди стават полярни. В наше време Северният небесен полюс се приближава до Полярната звезда и най-близо до нея ще бъде в 2100 година. След това ще започне да се отдалечава от нея и тя ще преотстъпи правото си на други звезди да бъдат последователно полярни, например около 10000-та година полярна ще бъде звездата Денеб от Лебед, а около 14000-та година – звездата Вега от Лира. Едва след 26000 години Северният небесен полюс отново ще се приближи до Полярната звезда и тя ще възстанови своето право.

image


Според легендите владетелят на Небето и Земята, гръмовержецът Зевс, тайно от ревнивата си съпруга, богинята Хера, посещавал прочутата по целия свят със своята красота и прелест Калисто -дъщеря на цар Ликаон. От Зевс тя родила син Аркас, който бързо израснал и станал отличен ловец. Когато Хера научила за любовта между Зевс и Калисто, изпаднала в ярост и превърнала Калисто в безобразна мечка. Когато Аркас се прибрал и видял мечката у тях, незнаейки, че това е собствената му майка, той опънал лъка... Но Зевс не допуснал Аркас, макар и неволно, да извърши такова тежко престъпление. Тъкмо да полети стрелата от лъка на Аркас, Зевс хванал мечката за опашката и бързо я понесъл на небето, където я оставил да блести като красивото съзвездие Голямата мечка. Но докато Зевс носел мечката, от тежестта й опашката й се удължила. Затова на небето Голямата мечка има толкова дълга и извита опашка.

Зевс отнесъл и прислужницата на Калисто на небето и я оставил там като неголямо, красиво съзвездие Малката мечка. Зевс не оставил на Земята и Аркас. Той отнесъл него на небето и го превърнал в съзвездието Воловар.

Воловарят е обречен да пази навеки своята майка – Голямата мечка. Затова той здраво държи синджирите на Ловджийските кучета, които, настръхнали от ярост, са готови да се нахвърлят и разкъсат Голямата мечка. 



Гласувай:
22



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eliptica
Категория: Видео
Прочетен: 401447
Постинги: 51
Коментари: 47
Гласове: 1335
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930