Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2007 13:25 - За смисъла и духа на празниците
Автор: anahata Категория: Забавление   
Прочетен: 10558 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 14.02.2007 16:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Каквото и да си говорим, всички обичаме да празнуваме. Дали ще честваме религиозен празник, рождения си ден или изпращането на старата и посрещането на новата календарна година, въпреки привидните им различия всички те могат да се поставят и под общ знаменател. И това е онова специфично настроение, което наричаме празнично.

Като оставим настрана честването на рождените ни дни, което можем да отнесем към индивидуалните празници, то останалите си приличат по това, че в един и същи ден празнуват едновременно много хора. Смисълът на това общо честване обикновено остава вън от вниманието ни, които обаче не намалява неговото влияние и значимост. Защото на този празничен ден голяма група хора обединява мислите и емоциите си, които – както подобава на един празник, са радостни, тържествени. С две думи – положителни. Именно това според мен е основната цел – в определен ден от годината хората да излъчат в пространството своите, обединени от идеята и духа на празника, положителни мисли и чувства.

Не виждам нищо лошо в това, че някои от нас избират на днешния ден да празнуват. Какво по-хубаво от това, на фона на общите ни икономически и други трудности, по улиците, в цветарските магазини, в кафенетата и ресторантите да има усмихнати, весели и дори щастливи хора!

За мен не е повод за притеснение, граничещо с тънка злобичка и завист фактът, че днес цветарските магазини например ще реализират висок дневен оборот. Колкото до високи печалби – цветарите си знаят най-добре. В крайна сметка никой не задължава никого в деня на св. Валентин да подарява цвете, бонбони с формата на сърце или разни дреболийки. Вярно е, че много от традиционните за този празник сувенири са лишени от естетическа или художествена стойност, но тук вече опираме до нашата естетическа култура и възпитание. И до това, че отдалечавайки се от духовните ценности, обръщаме все по-малко внимание на смисъла, придържайки се към буквата.

Това, че днес някой ще подари на любимия/любимата си нещичко и ще му каже с думи и жеста си, че го обича и цени е чудесно! И не смятам, че през останалите дни от годината обичта им спи зимен сън. Може и да е обявен като ден на влюбените, но аз го възприемам и като ден, в който искам да кажа на много хора, че ги обичам. Не че не съм им го казвала и преди, не че не съм им го засвидетелствала. Но ако, улисана в делничните си грижи, съм пропускала да го сторя толкова често, колкото ми се иска да го казвам и колкото те го заслужават – днес няма да забравя.

Приготвила съм за Съни един голям шоколад, че той много обича сладичко. За последен път снощи, преди лягане, му казах, че много го обичам! Днес, като се прибере от работа, ще му го кажа пак. Ама ще е някак си по-така, по-празнично:))

А довечера ще отидем в любимата ни бирария да изпием по чаша тъмна бира с картофки или някаква вкусотийка. Не че не мога да спретна царска вечеря за двама и у дома. Но ми се иска да погледам щастливите и усмихнато лица на момичетата и момчетата. Няма значение дали са по на седемнайсет или на петдесет! Защото знам, че обичта която аз и вие изпратим днес в пространството, ще стигне не само до обичаните от нас хора!

. . Казват, че когато погалим цвете, разлюляваме звезди. . .

image
P.S. Смених цвета на шрифта, че от оранжевото заболяват очите:)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andreytcho - ох на бате кокичето :)))
14.02.2007 13:31
:РР
цитирай
2. anahata - абе Андрейчо:))
14.02.2007 13:34
май аз съм кака, но. . . благодаря за комплимента :)))
Ами кокичета де - да излезем от клишето на червените рози :Р
цитирай
3. eti - Бъдете
14.02.2007 13:59
здрави и много се обичайте! И аз ви обичам!
цитирай
4. baraboshi - )))
14.02.2007 14:03
Нова порция усмивки.Четох аз и другите постинги по темата за Св.Валентин.Ама там един песимизъм,едно "кисело" настроение.Що така тез хора не знам.Аз мисля да последвам примера ти и отивам за голям шоколад.....
цитирай
5. ady - Усмихнат
14.02.2007 14:05
и прекрасен ден ти желая кокиченце момиченце:))
цитирай
6. bamby13 - Благодаря ти Цени!!!Чудесен по...
14.02.2007 14:12
Благодаря ти Цени!!!Чудесен постинг! :-)))
И да си кажа Обичам блог.бг и пишещите в него
цитирай
7. анонимен - най-после
14.02.2007 15:29
най-после някой, който не злобее! благодаря ти, мило момиче! пожелавам ти много любов! права си, права си, че днес е по-така, че все пак наистина обичаме през цялата година, но все пак... е хубаво да си има ден, на който специално да подариш на любимия нещо, защото е именно Денят! много усмихната вечер!
цитирай
8. sis - :):):):)
14.02.2007 15:51
Светна ми ей! Благодаря ти.
Аз не го харесвам този празник, но...ще празнувам - с вино и с Момчето.
Това, което разказваш за положителните емоции - за първи път ми дойде в мозъка на тази нова година. Някакси като видях всичките тия хора на площада. И като си помислих, че ако не 8, то поне 6 милиона човека в тази минута /в този мас, в тази вечер/ са усмихнати и щастливи. Сигурно е много силна енергията, която излъчваме и то само над България. А този ден, но..в различен час се празнува в цял свят. :):):):):)
цитирай
9. anahata - :))))
14.02.2007 15:57
видяхте ли:)
капка по капка усмивки и любов - ето ти цял океан:)))
цитирай
10. pill - :)
14.02.2007 17:40
Ах, браво, много хубаво си го казала. "Защото на този празничен ден голяма група хора обединява положителните си мисли и емоции".Точно това е смисъла!
Разбира се, ако остане време за други мисли и емоции освен: Има ли място Валентин в народопсихологията на българина и Не на комерсиализма в любовта и виното. Примерно
цитирай
11. анонимен - Усмихнатите винаги печелят !
14.02.2007 20:59

"Усмихни се на света, за да ти се усмихне и той "
Прочетох празничните мисли на хората и ми стана светло на душата. Благодаря ви, за красивите думи, който променят настроението на човека!
цитирай
12. lilavka - ***
14.02.2007 21:21
И аз се присъединявам към теб ... Най хубавото е чувството, че във въздуха се носи трепета на празника и на чувствата на хиляди хора , напълно различни и непознати един за друг но завладяни от празничното настроение .... Много усмивки и да изядете шоколада заедно с много Любов ... :))
цитирай
13. shazam - .....Казват, 4е когато погалим цвете разлюляваме звезди....
15.02.2007 12:02
:))) Да, никои материален подарък не би могъл да замени "погалването". Обичкам Ви всички. Поздравче.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1383939
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив