Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2007 23:26 - Виртуални пътешествия – Лодки в пустинята
Автор: anahata Категория: Забавление   
Прочетен: 3394 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В близост до южната страна на Голямата пирамида в Гиза все още се виждат две големи ями, всяка от които е с форма на кораб. В неразпечатаната яма, която е била изследвана със специални фиброоптични камери, е установено наличието морски съд с висок нос и дължина над 30 м. През 50-те години на миналия 20-ти век другата от ямите бива разкопана от археолози. В нея е открит голяма морски съд, който понастоящем се съхранява в т.нар. „Корабен музей”, построен специално за него в близост до въпросната южна фасада.

image

Според специалисти корабът е на около 4500 години и, въпреки възрастта си, все още е в отлично състояние. Водоизместимостта му е около 40 тона. Конструкцията му, пак според мнението на специалисти, включва „всички характерни качества на морски съд с нос и кърма, по-високи дори от тези – на викингските кораби, пригоден да преодолява високите вълни в открито море, а не само малките вълнички по река Нил”. Ето защо са изказани предположения, че такъв плавателен съд може да построи само народ с дълги и утвърдени традиции за плаване в открито море. Как и защо древните корабостроители са натрупали опит и мореплавателски умения и до днес си остава една от загадките на платото Гиза.

Според мнения на египтолози, предназначението на този кораб е било да символизира лодката, която ще отнесе душата на починалия фараон на небето. Но защо, след като древните египтяни са умеели да изработват изключително изкусни мащабни модели, са си направили труда да построят и след това да закопаят толкова голям и сложен като конструкция съд? Имали ли са тези огромни плавателни съдове друго предназначение, освен символичното?

На около 13 км. западно от Абидос се намира храма на Сети I (баща на знаменития Рамзес II), посветен на Озирис.
Jones е писал за този храм тук.

image

На около километър от този храм пясъците на пустинята ревниво пазят тайната на друга загадка. В края на 1991 г. американски и египетски археолози откриват в този район флотилия от 12 кораба, заровени в пустинята. Според учените плавателните съдове с размери 15-18 м. са на около 5000 години! След като ги изследват, учените отново заравят лодките с оглед опазването им. Както и плавателния съд, открит до Голямата пирамида, формата им подсказва, че са предназначени за плаване в открито море. Какво действително е било тяхното предназначение и защо в „Текстовете от пирамидите” се споменава за сложни плавателни съдове, един от които е с дължина почти 610 м.?

Били ли са използвани тези кораби по предназначение? Дали древните мореплаватели са умеели да определят курса им по звездите? И, ако с тях са кръстосвали моретата и дори океаните, откъде са придобили умения за създаване на точните им карти и схеми? Дали те по някакъв начин са били свързани с легендарните богове на Първото време, за които се твърди, че са донесли в Египет не само цивилизацията, астрономията, архитектурата, математиката и писмеността?

Може би не е далеч времето, когато много от тези въпроси ще получат своите отговори.

Може би. . . .



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - като четях
13.02.2007 09:47
увлекателния разказ се замислих, защо става дума за "заровени" кораби. След като това се е случило преди 5 000 години възможно е те да не са заровени, а просто да са затрупани от пясъците. Дали е възможно там да е имало пристанище, което в следствие на някакъв природен катаклизъм се е оказало затрупано под пясъците? Както и да е, пустинята пази своите тайни и на нас ни остава само да гадаем, но пък това е толкова интересно, нали?
цитирай
2. anahata - Да, tera,
13.02.2007 09:52
след като в тялото на големия сфинкс са открити следи от ерозия, причинение от вода, може да се направи такова предположение.
цитирай
3. anahata - ееееей Инди:))
13.02.2007 10:11
твоят коментар е чест за блога ми:)
За финикийците гледах наскоро доста добре направен документален филм. Но за египетски йероглифи в Австралия чувам за пръв път! Напиши нещо по темата, или дай линк, ако вече си писал.
Що се касае до авиацията - то си пише в онези книги, дето обичам да ги чета, че атлантите са имали летателни машини. А нали именно те са основали египетската цивилизация, предвиждайли потъването на Атлантида.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1387420
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив