Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2007 18:29 - Виртуални пътешествия – Рупите
Автор: anahata Категория: Забавление   
Прочетен: 24992 Коментари: 31 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2007 10:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Има природни, исторически или архитектурни забележителности, които посещаваме като туристи. И други, към които се отправяме като поклонници. Когато със Съни предприемем пътуване до Рупите, ние отиваме там на поклонение.

image

Местността Рупите, която се намира в близост до гр. Петрич, и покрай която спокойно тече река Струма, преди години доби широка известност поради това, че Вангелия Гущерова - или леля Ванга (31.01.1911-11.08.1996 г.), както повечето от нас я наричат, избра да живее и приема там посетители, търсещи от нея съвет, помощ, утеха.

image

image

image

Когато я попитали, защо е избрала да се установи в тази местност, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна”.
Хребетът се нарича Кожух (или както още го наричат – Кожух планина) и според леля Ванга е ключ към разгадаване на древното ни минало. Тъй като надморската височина на Рупите е малка, Кожух с неговата височина от 281 м. изглежда като малка планина, издигаща се над на равнината около Струма.

image

image

Всъщност Кожух планина е част от периферията на угаснал вулкан, кратерът на който е бил на мястото, където сега е черквата “Св. Петка”. Според леля Ванга на мястото на кратера някога е имало голям град, погребан под огнената лава. Хората, живели в него, били високи и едри, обличали се в тънки и блестящи като станиол дрехи и били много просветени.

Черквата „Св. Петка Българска" е построена по идея на Ванга със средства, събрани от дарения.

image

image

От отваряне на вратите й за посетители и богомолци и до днес ежедневно тя е посещавана от десетки, а по време на големи християнски празници – и от стотици души дневно. От няколко години фондация „Ванга” започна построяването на комплекс, който под формата на дъга е разположен в източната му част - зад църквата, и включва трапезарии и стаи за нощувка. Последния път, когато бяхме там (през юни миналата година), вече работеха по окончателното му завършване. Надявам се, че когато това лято отидем, ще го видим в завършен вид.

Непосредствено до комплекса извира гореща минерална вода с температура 780 С и дебит 35 л/сек. Част от водата е каптирана и по тръбопровод е отведена до гр. Петрич.

image

Тя е леко минерализирана. Съдържа хидрокарбонати на натрий, силиций, флуор и сулфиди. Минералната вода има лечебни свойства и оказва благотворно влияние при заболявания на храносмилателната система, ендокринно обменни заболявания, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания.

Извън комплекса са построени баня и открит басейн. Местните хора обаче, които идват да се къпят в лековитите му води, ползват плитките или малко по-дълбоки вирчета, образувани от водата при разливането и по ливадата около къпалните. И понеже водата е доста гореща, те са изкопали ями, запушили са частично каналите към тях, така че водата се процежда по малко, като ги поддържа винаги пълни с топла, но не и вряла вода. Направи ни впечатление за трите дни, докато бяхме там, че до 1-2 часа след полунощ пристигаха коли с хора, които да се топят в топлите и целебни гьолчета.

Целият комплекс е поддържан в изрядно състояние. Има много декоративни и плодни дръвчета, цветни лехи, храстчета розмарин и затревени площи, по които до миналото лято свободно се разхождаха към петнайсетина токачки. Сега са им оградили неголяма площ недалеч от къщичката на леля Ванга и ги държат затворени там – заради птичия грип.

image

image

Обичам да се разхождам по алеите на комплекса или направо по тревата – мястото излъчва невероятно спокойствие.

image

Когато съм там, имам усещането, че попадам в друго измерение. Понякога сядам на пейката под лозницата, наблюдавам хората и се опитвам да си представя как е протичал един от дните на  леля Ванга.

image

Как ли се чувства човек, отдаден изцяло в служба на другите? Какво е по цял ден да изслушваш потресаващи, изпълнение с болка и мъка истории? Как се намират сили да кажеш на хора, дошли да питат за съдбата на неизлечимо болен, че следва да са подготвени за най-тежкото? А на тези – търсещи свой безследно изчезнал близък – как да и кажеш, че бездиханното му тяло лежи на дъното на неголям язовир? (имах съседи, чийто син преди години бе изчезнал – него имам предвид)

Някои от хората, които са я посещавали, са споделяли след това, че понякога е била прекалено рязка, дори груба. Не знам друг на нейно място как би се държал, а и не това е темата, по която бих искала да пиша днес.

Спомням си как, докато си седяхме на скамейката до гроба й, пристигна млада жена с момченце на около 5-6 годинки. Жената запали свещичка, малкият се обърна към нея и я помоли да му даде монета. Видяло детето монетите, оставени на мрамора. И внезапно момченцето се наведе към портрета на леля Ванга, изработен от полиран черен мрамор, погали го и повтори няколко пъти – „Мила лельо Ванге, мила лельо Ванге”.

image

Дали в семейството му са видели добро от нея и са я споменавали, или това беше спонтанна детска реакция – не знам, но това детенце много ме развълнува с постъпката си.

Винаги, когато си тръгваме от Рупите, ме изпълва лека тъга. У мен остава усещането, че една част от духа на леля Ванга все още бди над това място. Че онези загадъчни високи и красиви жители на древния град все още обитават района, докосват неосезаемо посетители и поклонници, помагат на нуждаещите се, лекуват телата и душите им, вдъхват им вяра и надежда.
Тръгвам си от това вълшебно място, изпълнена с мир и хармония. И тихичко обещавам, че ако е писано, ще се върна за пореден път.

Ще се върна. . .   




Гласувай:
0



1. mmmmmmmmm - На истина
05.02.2007 18:40
мястото и величествено!Аз искам,когато съм там да мълча.Мисля си,че нещо ще чуя и искам да е тихо за да не го пропусна.Като омагьосана съм.После ми е леко и приятно:)
цитирай
2. minako - ^_^
05.02.2007 19:42
Лятото ходих там... Първо си мислех, че няма да е интересно защото не вярвах в способностите на Ванга. Но когато отидох, още като слязох от колата нещо ме грабна... незная точно какво но почувствах някакво спокойствие в мен... тишина... През цялото време мълчах, защото просто нямах думи... като няма бях... Там имаше един възрастен мъж, помагал на Ванга докато е жива... Така сладко разказваше, че нямаше как да не повярвам в способностите и... Надникнах и в къщичката и... Нищо не се е променило... както го е оставила - така го виждат хората... И докато се разхождаш там в този земен рай имах чувството, че Ванга е с мен... Наистина странно, но го усетих... Аз съм човек, който по принцип не вярва на такива неща, защото устите на хората са големи и всеки си украсява историите... Но чувството което изпитах е незабравимо... :)))
Благодаря, че ми припомни тези златни мигове прекарани там :)
цитирай
3. timmyd - ...
05.02.2007 20:09
Благодаря ти за този пост.АЗ не съм ходил на това красиво и добро място...още не му е дошло времето. Но от разказа и снимките почувствах това, което ти си усетила.
Чудна и звездна нощ от мен.
цитирай
4. anahata - timmyd :))
05.02.2007 20:13
разказът ми е по-скоро информативен - в стила на поредицата "Виртуални пътешествия". Бих могла да напиша още много неща за Рупите, но те пък ще подхождат повече на Разказвача на приказки :Р
цитирай
5. timmyd - :)
05.02.2007 20:15
...зад думите има усещания...поне на мен така ми действа :)
цитирай
6. anahata - @minako,
05.02.2007 20:19
вчрно е, че човек вярва най-много на себе си. След като си имала възможност да усетиш духа на Рупите, предполагам, че си на друго мнение не само за мястото, но и за Ванга:))
цитирай
7. minako - ^_^
05.02.2007 20:40
О да, определено... За да се обеди човек трябва да го види с очите си...:))) За пореден път България ме изненада с чудните си кътчета :)))
цитирай
8. toshkata - Е-е-е нямам търпение. На екскур...
05.02.2007 20:56
Е-е-е нямам търпение. На екскурзията след бала ще ходим на Рупите. Нямам търпение да дойде времето да съм там.
цитирай
9. anahata - @toshkata,
05.02.2007 21:20
Щом ще ходите до Рупите, непременно посетете Роженския манастир - на 15-на км. от Мелник е. Тези дни ще пусна един постинг и за него.
цитирай
10. toshkata - Да маршрута ни минава през манас...
05.02.2007 21:55
Да маршрута ни минава през манастира също. Е ще чакам тогава с нетърпение постинга ти за него.
Аз живея на другия край на България,а не съм имал възможността да отида толкова на юг и ми е много интересно за тази част.
цитирай
11. minako - ^_^
05.02.2007 22:18
Ох и Роженския манастир е страхотен... след Рупите ходих и там... красотаааа... и тишина... Прелестно е... :)
anahata благодаря, че ме върна на онези приказни места :)))
цитирай
12. innkka - Ванга не е ли родена на 31 януари?
06.02.2007 10:04
Ванга не е ли родена на 31 януари?
цитирай
13. anahata - @innkka,
06.02.2007 10:29
в повечето от източниците, където посочват за дата на раждане на Ванга 31 януари, посочват за дата на смъртта й 11 ноември. За датата на раждане не мога да споря, но за датата на смъртта й - да, защото съм присъствала на панахиди и знам, че леля Ванга е напуснала този свят през август, а не през ноември.
Впрочем, направих справка на още няколко места, включително и в книгата на племенницата й - Красимира Стоянова - и според нея датата на раждане на Ванга е 31 януари. Такаче благодаря за забележката.
цитирай
14. innkka - Не знам какви са тези източници, ...
06.02.2007 11:03
Не знам какви са тези източници, които посочват 11 ноември за дата на смъртта й, най-вероятно са погрешни, защото това е в съвсем близкото минало и всеки, който се интересува, малко или много си спомня кога почина тя, така че тук шест-пет няма.
Моята мисъл беше за датата на раждане, която е 31 януари. А това, което беше написала ти, 3 октомври, е датата на която Ванга е "назначена" за държавна служителка така да се каже. То и това е вид раждане :-), преломен момент... :-)
цитирай
15. monnio - Аз съм от местните хора. Местността ...
06.02.2007 12:37
Аз съм от местните хора. Местността около Кожух е едно от най-подтискащите мета на които съм ходил. През лятото е непоносим пек, голо, мъртво...единствената причина да ходят там хората е за риба или за минералните извори, които наистина са лечебни. Подробност е че водата се отвежда към Сандански.
Храма съм посетил само веднъж, ужасен кич, типично за батко Русев, той комай още си е на ниво псевдо храма на Царевец.
Комай не е нужно да обяснявам, че градската ми Ванга не я либим много. Не защото никой не е пророк в собственото си село а заради съмненията за естеството на дарбата и. В Писането е упоменато ясно реченото от Иисус за съдбата на подобните на Симон Влъхва "пророци".
цитирай
16. анонимен - съгласен с местния!
07.02.2007 17:19
Вижте храма! Кощунство е това. Дори и да говорим за естетика, тези картини са за галерия, а не за църква, да не говорим че тези на Ванга са сложени на мястото на Иисус! Какво става бе братя и сестри??? Кой отива там и на кой пали свещ? Това е гавра за мен лично. Чел съм книги за тази жена. Освен че познава, което чисто и просто е от черните сили, на кой е променила съдбата?? Тоест какво виждаме, култ към една личност, която може да е много свестен човек, но отдал се на тъмната страна вървейки срещу думите на Господ. Едва ли тя би искала в храма нейния портрет да замести иконите на Иисус, Дева Мария, апостолите и други светци. Аз съм потресен че хората така възхваляват богохулството. Вижте само в класацията на великите бъглари, къде е Дънов и къде е Йоан Рилски... нямам думи, мълча. Господ да ни помага!
цитирай
17. minako - ^_^
07.02.2007 18:03
АНОНИМЕН нищо лично ама май слушаш хората какво говорят и лесно им се вързваш... а? Никой не ти говори, че Ванга ще измести христос... Целта и не е била такава... Ти лично ходил ли си при нея!? А? Мисля, че не си :) Ти каза, че тя не решава проблеми... еми истествено, че не решава... вижда какво може да стане в бъдещето... и по принцип е виждала лошите неща... 98% което е казала е било истина... Мои близки са ходили при нея и е предвиждала катастрофа и инфаркт... Така, че драги ми анонимен щом не си се уверил лично в нещо не го критикувай... И това за
Дева Мария и там иисус и Рилски... изобщо никой не ти говори за тях или че хората са ги забравили... За това не говори глупости. Жената е била с редки умения... :)Айде лека ти вечер :)
цитирай
18. monnio - minako
07.02.2007 19:31
Иисус и Христос са написани с малка буква съвсем "случайно" нали?
Спомних си каква щуротия се опитаха да правят след смъртта на тази жена. Искаха да я канонизират, дори опитаха да оказват натиск над църквата.
цитирай
19. minako - ^_^
07.02.2007 19:58
monnio не са случайно написани с малки букви :) Съвсем нарочно си е :) За канонизирането и за натиска над църквата не съм разбрала, нямам мнение по въпроса да правят каквото искат... :)
цитирай
20. monnio - minako
07.02.2007 20:05
живо и здраво да си чедо, пиши си както искаш. сметка даваме веднъж и няма да е приживе:)
цитирай
21. minako - ^_^
07.02.2007 20:33
Всеки си има мнение и право на избор :) Нали така :)
цитирай
22. anahata - И какво излезе сега?
07.02.2007 20:52
Аз, където смятам себе си за миролюбив и толерантен човек, пак предизвиках с постинга си спорове, че дори и конфликти:(

@monnio, съгласна съм с теб и с анонимен 16 за интериора на църквата "Св. Петка" на Рупите. И на мен не ми допада, поради което или изобщо не влизам вътре, или не се заседявам дълго. Но постинга ми е за самата местност, за нейната значимост за хората. Можете ли и двамата да ми посочите лобните места на българи, които години след смъртта им да са посещавани ежедневно от толкова много хора? Аз например бих посочила гроба на Св. Иван Рилски и Мястото на Петър Дънов. За други не се сещам в момента.
Съгласна съм също, че в района около Кожух е доста, дори непоносимо горещо през лятото. Миналата година ние бяхме там по време на големите жеги - в края на юни, и местните хора споделиха с нас (защото вече ни познават, тъй като всяка година ходим там и обичаме да си хортуваме с тях), че това е нищо в сравнение в температурите през юли и август.
Що се касае до това - ясновидец, оракул, пророк и т.н. на кой "господар" служи - дали на Бога или на мамона - нима смятате, че скромни човеци, като нас имаме привилегията да знаем истината?
Ако вземем за пример библейските пророци, аз бих посочил пророк Йеремия. Нима той не е бил отхвърлен от юдейския цар? Нима не е бил хвърлен в тъмница заради това, че е предричал гибелта на Ерусалим и Израил? И нима пророчестата му не са се сбъднали? Ако не ме лъже паметта, той е предрекъл падането на Израил под вавилонско робство?
Дали Ванга е служила на Бога или не - това само Бог знае. Дали е помагала или е била вестител на лоши вести - ами повечето от търсещите помощта й са прибягвали до съветите й, едва когато са губели всяка надежда за помощ - какво да им каже тази жена? И как би могла да промени съдбата на когото и да било? Има ли изобщо човек, който има тази способност? И още повече - това право?
Не говорим за култ към нея, а за почит и признателност. Но ние човеците сме така устроени, че все бързаме да хулим и осъждаме. а би трябвало да сме смирени и да не бързаме със заклеймяването. Защото наистина - всички даваме сметка и всичко сторено, че и помислено дори, е видно.
"Не съдете, за да не бъдете съдени"
"Как ще кажеш на брата си: дай да извадя съчицата от окото ти, преди да си извадил гредата от своето око" - тук вече цитирам по памет, че не ми се отваря Библията.
цитирай
23. анонимен - mnogo e hubavo
11.02.2007 15:04
tova e edno prekrasno mqsto lqtoto bqh tam i naistina e v1l6ebno!mqstoto e ogromno naistina, hrama na baba Vanga e mn hubav,kakto i cqloto mqsto.mnogo s1m dovolna 4e bqh tam!!!i min.izvori s16to sa mn hubavi!nqma smis1l da opisvam ne6to za koeto ne stigat dumite,za6toto NQMA tolkova hubavi dumi :)! ako ne ste hodili tam otidete
цитирай
24. cornflower - Олтар, на който не бих се поклонила!
07.09.2007 19:35
Храм, в който не бих влязла!
Рупите са осквернени! Този храм е израз на светотатство и е плод на комунистическото време. Сатанинско свърталище - произведение на група "интелектуалци" около Людмила Живкова, поставящи се над истината за християнското учение и над всички простосмъртни като "избрани", за да ги "просветляват" духовно и с претенции да бъдат водачи.
Трябва да е ясно, че ясновидството е дело на тъмните сили, а не на Бога. Факт е, че Рупите не
светнаха, а това значи че делото на Ванга не е свято. Страшно е да се гледат тези уродливи "икони", дело на Сатаната! Жалко за красивата природа на Рупите, за лечебните качества на минералните извори, за святото, иначе наистина свято българско кътче!
цитирай
25. анонимен - super
04.05.2008 21:05
mestnosta e ne6to kato 4udovi6te
цитирай
26. анонимен - kogato bivam na rupite slucham tichinata?
11.06.2008 23:22
Baba vanga ne be6e protiv Hristos ,nito protiv biblyata. Tya ne be i protiv drugi religii.Zachtoto Baba Vanga be vyarvachta hristyanka.V sveta se izpovyadvat nad 1100 religii.No Baba Vanga kaza -BOG E EDIN.Ne vijdam po krasivo nechto ot tova da sme hristyani i da uvajavame vsitcki drugi religii vklutcitelnoi tezi ot daletcnoto minalo i budechtite.
цитирай
27. анонимен - Хайде, моля Ви, имайте малко срам. ...
26.06.2008 15:00
Хайде, моля Ви , имайте малко срам. Когато не можете да кажете нещо добро , по-добре не казвайте нищо!!!!!!!
цитирай
28. анонимен - silno miasto
03.10.2009 09:36
tova e edno mnogo silno miasto, za tova deistva i podtiskashto, za hrama ne mi puka, az ne sum hristianin. Baba Vanga beshe edin duhoven gigant, i samo nekvi zavistlivi curkovni pluhcheta mogat da grizat oshte po kovchega i. No mainata im na tiah. Mnogo dobre napraven blog idealno za niakoi koito nikoga ne e hodil tam.
цитирай
29. анонимен - внимавайте!!!!
12.07.2010 09:18
На 19 юли 2010 г. посетихме това свято място и ни обраха . За половин час ни измъкнаха от багажника на колата 4 раници , документи и пари. Местни хора казаха , че това се случва от 2 години.. Защо тази фондация толкова време не е взела никакви мерки? Защо и полицията бездейства? Хора пазете се! Вие сте в България!
цитирай
30. анонимен - Кога?!..
12.07.2010 15:37
На 19 юли?!...Няма начин!!!
цитирай
31. анонимен - staxotno e
04.10.2010 16:43
anahata написа:
Щом ще ходите до Рупите, непременно посетете Роженския манастир - на 15-на км. от Мелник е. Тези дни ще пусна един постинг и за него.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1383907
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив