Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2007 20:19 - Виртуални пътешествия – загадъчната Подземна камера в Голямата пирамида
Автор: anahata Категория: Забавление   
Прочетен: 13439 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 11.01.2007 14:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нямам никаква представа колко време е необходимо на посетителя, за да разгледа в подробности вътрешността на Голямата пирамида в Гиза с нейните една подземна и две надземни камери и сложната заплетена система от проходи и коридори. Никога не съм я посещавала в настоящия си живот. За предишните имам някакви предположения и „спомени”, но не мога да ги подкрепя с така търсените и обичани от твърдата материалистична наука факти, така че те в случая нямат особена тежест:)

По време на предишното ни пътешествие преминахме през Голямата галерия на път към Голямата камера, която египтолозите са нарекли Камерата на фараона. До ден днешен не са налице никакви неоспорими доказателства, които по недвусмислен начин да ни убедят, че Голямата пирамида е построена от фараона Хеопс, но пък след като учените са решили да му я приписват – тяхна им работа. В Голямата камера също не са открити никакви следи от царско погребение, мумия или каквито и да било погребални предмети, които според обичаите си древните египтяни са поставяли в погребалната камера на мумифицирания владетел. Ето защо, докато не бъда безспорно убедена от факти и доказателства в подкрепа на научните теории, аз ще продължавам да ги наричам Голямата пирамида и Голямата камера: ))

Впрочем, тъй като вече писах за камерата тук, няма да се задържаме дълго време вътре. Това, което вероятно ще представлява интерес за вас, са нейните размери, пропорции и математичски зависимости. Например височината й (5.82 м.) е равна на половината от диагонала на пода (11.64 м.). Самият под, който е правоъгълен, е със съотношение на страните си 2:1. Не ми се иска да ви отегчавам с цифри. Ако проявявате интерес, поровете се в литературни или електронни източници – има ги в изобилие.

Впрочем, твърди се, че по време на похода му за завладяване на Египет, в края на 18-ти век, Наполеон Бонапарт е пожелал да прекара цяла една нощ тук. На следващата сутрин излязъл блед и развълнуван и било очевидно, че е преживял  нещо разтърсващо, за което обаче никога не отронил и дума. Така че може би е време да се запътим към загадъчната подземна шахта, която е и целта на днешното ни пътешествие.
 image

Както се вижда от схемата, за стигнем до нея, трябва да се спуснем по Голямата галерия, да преминем през коридора с височина 1.19 м. и ширина 1.04 м., докато не стигнем до низходящия коридор, водещ началото си от северната стена на пирамидата, и спускащ се надолу отново под ъгъл 260, както и Голямата галерия. Едва ли е съвпадение, че и низходящият коридор е със същите размери (1.19х1.04), което налага посетителите да вървят по него приведени. Той е прав като конец от началото до края, като отклонението от правата линия за стените му е около 0,00635 м!

Съвсем близо до края му има ниша, препречена сега с желязна решетка, от която започва началото си т.нар. Вертикална шахта, водеща до голямата галерия. Малко след това навлизаме в хоризонтален проход, по който за съжаление се налага да пълзим, подминаваме още една скална ниша, дълбока около 0.9 м, и най-накрая стигаме до Подземната камера, намираща се на 30 м под платото Гиза. 

image

image

image

Помещението е по-голямо от Голямата камера. Почти в центъра му, оградена с парапет, има квадратна яма, дълбока около 3 м.,

image

а зад нея се вижда отворът на втори хоризонтален коридор с квадратното сечение от 0.7 м., който е прокопан в скалата на дълбочина 16.15 м. и завършва с глуха стена.

image

Най-широко разпространените мнения на египтолозите относно Подземната камера са, че е построена едновременно с пирамидата и първоначално е била предназначена за погребално място на фараона Хеопс. По-късно фараонът и архитектите му спрели работата си и се насочили към вътрешността на пирамидата, където най-напред изградили Камерата на царицата, а след това и Камерата на фараона.

Някои изследователи на Голямата пирамида смятат, че незавършената Подземна камера цели да заблуди евентуалните грабители на гробници, отклонявайки вниманието им от други камери или скрити проходи, които може би са свързани с подземната камера.

През 1992 г. френският инженер Жан Керисел извършва специализирани проучвания там. Според него в хоризонталния проход, водещ към камерата, „е установено наличие на конструкция под пода на прохода, вероятно коридор”. А в близост до западната му страна, на 6 м. преди входа на камерата е открита аномалия, съответстваща на вертикална шахта, с дълбочина поне 5 м. и напречно сечение 1.40х1.40 м.

Дали тези „аномалии” са естествени кухини в скалата или са дело на човешка ръка? Възможно ли е те да са част от сложна подземна система от неоткрити досега коридори и камери и дали някъде там в платото на Гиза няма след време да открием тайнствената зала, в която според преданията се съхраняват артефакти от загиналата Атлантида?

Според Друнвало Мелхизедек, автор на „Древната тайна на цветето на живота” (изд. Аратрон, 2005 г.), която ви препоръчвам да прочетете, достъпът до Подземната камера е забранен за туристи от около 1984 г. Причината е, че там са загинали много хора, които са умирали по невероятни причини, например ухапване от отровни змии и паяци, каквито дори не се срещат в Египет! Последният трагичен случай, след който забранили достъпа до камерата, бил появата на странен отровен газ, който убил група хора, извършващи там някакъв ритуал.
Пак според Друнвало, в тунелът, завършващ със стена, има връзка между третото и четвъртото измерение. Каквото и да си помислим или представим, докато се намираме в него, то се материализира, което е една от спецификите на четвъртото измерение.  Ако сме изпълнение със страхове, това от което се страхуваме, се превръща в реалност и няма да ни позволи да оцелеем там. Ако сме безстрашни и реагираме позитивно, ще можем да отворим портала към висшите светове.

Друнвало твърди, че местоположението на трите камери и изчислено с изключителна точност и предназначението им е свързано с провежданите в Голямата пирамида специални церемонии за посвещения. Според него тези камери играят ключова роля за траекторията на енергията, идваща от централното слънце на нашата галактика към центъра на Земята – т.нар. бяла светлина. Както и за траекторията на енергията, идваща от центъра на Земята по посока централното слънце на галактиката – т.нар черна светлина.

Но, може би е време да напуснем Голямата пирамида и да поемем глътка свеж въздух: ))

До нови срещи!

Повече снимки и информация: http://guardians.net/egypt/index.html



Тагове:   камера,   пирамида,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alidora - ***
10.01.2007 20:33
Страхотно...
Може ли едно запитване от групата на лаиците? Гледала съм /ако не се лъжа - по "Дискавъри"/, че високо над камерата на фараона, почти под самия купол съществува малка зала, по средата на която лежи огромен блок от черен, неизяснен материал. За съжаление, хванах филма почти на края, та ако знаеш нещо по въпроса....
А иначе благодаря много за разходката :)))
цитирай
2. anahata - alidora, ти ме заинтригува много!
10.01.2007 20:45
Не съм чела или чувала за тази зала. Но ще се поразровя за този филм, както и за други източници на тази информация. Ако го намеря, ще ти се обадя непременно, за да го изгледаш и ти целия.
цитирай
3. ady - Днес споделих
10.01.2007 22:17
моите страхове от бъдещето и мислите си, но след прочетеното току що, позволи ми да го цитирам , моля те "Ако сме изпълнение със страхове, това от което се страхуваме, се превръща в реалност и няма да ни позволи да оцелеем"някак си лошите мисли ме напускат. Благодаря ти, за разходката и за думите които ме успокоиха. Може би това трябваше да е лично съобщение, но не мога да се въздържа да направя достояние това което допринасяш за другите. Благодаря:)
цитирай
4. anahata - Adi,
10.01.2007 22:23
материализирането на мислите и страховете ни важи за четвъртото измерение, но има свое частично проявление и "тук" - в третото:)
Защото като се замислим - какво е бъдещето - закономерен резултат от настоящето ни:))
цитирай
5. dosheva - ?!
11.01.2007 10:41
Благодаря! Благодаря! :):)

Ще ми е много интересно, ако разкажеш нещо повече за четвъртото измерение. Аз така си ги представях нещата и за нашето измерение, но при повече повторения на мисълта.
цитирай
6. anahata - dosheva,
11.01.2007 14:28
Прочети книгата на Друнвало:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1383890
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив