Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2007 23:55 - Виртуални пътешествия – Голямата пирамида в Гиза
Автор: anahata Категория: Забавление   
Прочетен: 31996 Коментари: 14 Гласове:
1

Последна промяна: 06.01.2007 00:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От години мечтая да видя с очите си едно от седемте чудеса на древността – египетските пирамиди.
image

 Всъщност като се замисля – спомене ли се древен Египет повечето от нас го асоциират с комплекса в Гиза – трите пирамиди, които според египтолозите са на Хеопс, Хефрен и Менкаура, сфинкса и полуразрушените храмове в близост до тях.
image

В края на ноември моя близка приятелка имаше възможност да посети комплекса. Впечатленията си, които след завръщането си сподели с мен са, че на обикновения турист му е изключително трудно да се докосне до духа на това място поради тривиални причини. На първо място – напливът от туристи, от които не можеш и една свястна снимка да направиш. На второ място – масираната атака на местни гидове и търговци на всевъзможни атракции и сувенири, които не те оставят на мира и единственият начин да се отървеш от тях е да се възползваш от предлаганата услуга/стока. Мястото, според нейното описание, е доста ветровито и ха си отворил уста, ха си схрускал пясък:)

Това, което ми направи впечатление от разказа й, е че тя не събрала кураж да влезе в Голямата пирамида?! Каза ми, че е изпитала някакво странно усещане – смесица от боязън, респект и . . . още нещо, което я е възпряло. Не знам аз на нейно място как бих постъпила, но си мисля, че не бих издържала на изкушението да видя с очите си вътрешността на тази внушителна постройка (конструкция, монумент).

Писала съм вече по темата тук, но сега ми се иска заедно да влезем вътре. И да преминем през Голямата галерия, извисена под постоянен ъгъл 260, под който ъгъл впрочем са изградени и останалите галерии в пирамидата.
image

image

Човек не може да не се запита, защо древните строители са се придържали стриктно именно към този ъгъл на наклона на галериите, който е равен точно на половината от ъгъла на наклона на стените й - 520? Според мнозина непредубедени изследователи този ъгъл от 260 е включен в сложна и усъвършенствана формула, според която проектът на Голямата пирамида съответства точно на динамиката на сферичната геометрия. По този начин първоначалната й височина (146.73 м)  и периметъра на основата й (921.73 м) са със същото съотношение, както радиусът и периметърът на една окръжност. Отношението е равно на 2π (2Х3.14) и за да го изразят, строителите е трябвало да издигната стените на пирамидата под сложния за изпълнение ъгъл от 520.
Това, което преди години ме впечатли, четейки за нея и разглеждайки снимки, е начинът по който е оформен сводът й. А още по-впечатлена останах, когато години по-късно посетих тракийското светилище до Старосел

image
 и това, под могилата Голяма косматка до гр. Шипка.

image
 Защото от скромните ми непрофесионални наблюдения сводовете и на трите обекта са изградени по сходен начин?!

Вече споменах в предишните си постинги за пирамидите от комплекса в Гиза, че в Голямата пирамида за заложени размерите на Земята – нейната обиколка по екватора и радиуса й. Да не говорим за това, че за място на построяването й древните строители са избрали терен, разположен на 30-тия паралел, с точна географска ширина – 29 058`51”?! Според мнението на кралски астроном на Шотландия, това отклонение от 300 не е непременно грешка, защото: „. . ако проектантът на пирамидата е искал хората да видят физически, а не умозрително, небесния полюс от положението на пирамидата на ширина 300 , той би трябвало да вземе предвид пречупването на светлината от атмосферата, което би наложило постройката да се разположи не на 300 , а на 29 058`32” „.

Впрочем, за да могат да построят Голямата пирамида на точното определеното географско място, древните строители се изправили пред една доста трудна и за съвременните ни методи на строителство задача, с която обаче се справили блестящо. Защото теренът представлявал естествено скално възвишение, което строителите оставили непокътнато, като просто го вградили в пирамидата!
image

За себе си аз имам отговори по какъв начин и с каква цел са строени пирамидите в Гиза. Доколко са верни и доколко – погрешни –  времето ще покаже. Но пък да вярвам на египтолозите, които в един глас твърдят, че Голямата пирамида е построена от 100 000 работници за две десетилетия?! Та тя, по общоприети изчисления, се състои от 2,3 милиона блока! Дори зидарите да са работили 365 дни в годината по 10 часа дневно, изчисленията показват, че те трябвало да поставят по 1 блок (със средно тегло над 15 тона) на всеки две минути!!

Както и да е! Не е нужно да отвличаме вниманието си от красотата и величието на този архитектурен, инженерен и математичен шедьовър. Нека да надникнем в Голямата камера, където се намира прочутия гранитен саркофаг. Чудя се – какво ли е усещането да стоиш под тонове каменни блокове?

Но, тъй като времето напредна и се нуждаем от почивка, ще отложим посещението си в камерата на фараона за следващото ни виртуално пътешествие.

До скоро:)

 



Тагове:   пирамида,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wildroses - Мн увлекателно
06.01.2007 00:03
пътешествие...през времето и пространството ;)))
Очаквам продължението :))
цитирай
2. alidora - :)))
06.01.2007 00:07
Предчуствам, че това пътешествие ще ми хареса много. Благодаря ти, че се сети да го направиш за нас.
цитирай
3. anahata - Да си призная
06.01.2007 00:10
малко съм притеснена, тъй като не съм професионален гид:))
Но се надявам да не ви разочаровам с избора си на дестинациите и с непрофесионалните си описания:))
цитирай
4. wildroses - Така
06.01.2007 00:14
ще избегнем атаката на местните гидове...за да разгледаме спокойно, заедно с един непредубеден пътешественик :)
цитирай
5. inti - ---
06.01.2007 00:26
Предпочитам да се доверя на запален пътешественик, отколкото на професионален гид. Разказваш много увлечително и оставяш отворено място за загадките, които вълнуват самата теб... Какво повече? ;)
цитирай
6. juana - anahata,
06.01.2007 03:19
влезнах да почета малко за отмора след работния ден и нямах идея,че ще ходя в Египет и ще посетя това свято място където ни заведе,показа и разказа за него.Не се притеснявай от непрофесионализма ти на гид.Ти си талантлива и не ти е нужен професионализъм.Води ни - ще те следваме със сигурност тези на които ни е интересно.Поздравления за идеята ти и спорна и цъфтяща година !!! :)))
цитирай
7. анонимен - Благодаря ти Цвети :)
06.01.2007 08:14
Разхождам се с удоволствие заедно с цялата група :) Наслаждавам се на спокойния тон и умението ти, с които споделяш и ни обогатяваш :) Правиш го блестящо :)
Веси
цитирай
8. lemonpie - Страхотно!!!
06.01.2007 09:11
А след Египет, може ли да избираме дестинациите заедно? Винаги съм искала при инките и маите, а пътьом през Атлантида. А на връщане през Елада, а после и Рим... Забравих Вавилон... Висящите градини... А, и Стоунхендж! Много са, няма да ми стигне цял живот да обикалям май ... И сигурно пропуснах милион интересни места сега.
цитирай
9. ravia - Ихааа!:)))
06.01.2007 09:12
Добра разходка! И компанията приятна, разказвача - увлекателен, няма досадни местни и най-вече липсва парещото слънце и скърцащия между зъбите пясък!
цитирай
10. anahata - lemonpie, тихичко мила!
06.01.2007 10:02
Да не разваляме удоволствието на спътниците ни от изненадата:)))
А пък и в Египет ще постоим известно време, че има много интересни и тайнствени места за посещаване:)
цитирай
11. amrak - ейй, идвам и аз ;)
06.01.2007 11:09
прекрасно е :) ще се наслаждаваме на Голямата и ще погалим сладката Маца отпреде.. кой знае, може да се срещнем някъде с носленцето й хихихихи мяаумяааау... някой ако иска може да се качим и на площадката отгоре на Голямата.. изглежда ми приятно е за сядане там ;) и гледката ще е чудесна :))) може и да си направим прически интересни от ел.статичното поле хихи :)) кефф
цитирай
12. анонимен - Благодаря
06.01.2007 11:16
макар и за кратко се пренесохме в тайнствения свят на фараоните.
Ади
цитирай
13. анонимен - "Саркофага"
08.01.2007 22:48
Поставям думата в кавички,тъй като в нито една египетска пирамида няма погребение.
Пребиваването в "саркофага",издялан от липсваща около Гиза и околностите вид скала,според очевидци /някога/,носи "наполеоновски"преживявания-лични и обгърнати в тайнственост и пълно мълчание
цитирай
14. анонимен - неанонимен
08.01.2007 22:49
Не анонимен,а Симпеон
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1387335
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив