Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2006 10:48 - Долината на розите
Автор: anahata Категория: Регионални   
Прочетен: 5649 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 06.10.2006 11:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Има някаква магия в тази долина, сгушена в прегръдките на Балкана и Средна гора! И двете планини са, както се казва, на една ръка разстояние. Ако погледнете картата на България ще видите, че точно тук Балкана очертава дъга, като че ли Господ го е огънал леко, за да може да я положи в нозете му:))

Осеяна е с тракийски могили, но за тях няма да ви разказвам. Оставям на Инди някой ден да ви покани на виртуална разходка до Оструша, Голяма косматка, Светицата и прочутата Тракийска гробница на хълма Тюлбето.

Само на час път пеша е Язовир Копринка, на чието дъно се намират останките на древния Севтополис. Имаме си минерални извори до с. Овощник, от чиято вода среброто придобива бакърено червен цвят. И разбира се прочутата маслодайна роза Дамасцена.

Всяка година през първата неделя на юни честваме празника на нейно величество Розата, който като всеки истински празник трае три дни и три нощи:)) Започва от петък вечер с коронясването на царица Роза – най-чаровната девойка сред абитуриентките, избрана чрез традиционния конкурс. Даже и да сте забравили за събитието, шумната и феерична заря ще ви го припомниJ Нали знаете че пиротехническите материали са си нашенско производство, та настава една пукотевица – из целия град. Защото освен официалната заря наследниците на цар Севт си спретват и самодейна. То пуцания, то пиратки. . . Абе все едно е Нова година, втори юни, сватбата на някой ромски барон и който още празник се сетите - накуп:))

Съпътстван е от концерти, изложби, поетични конкурси, театрални представления на трупи от цялата страна, фолклорен фестивал, семинари на розопроизводителите. Подобни прояви биват организирани и на ежегодните Чудомирови празници, които обаче се провеждат в началото на пролетта, но за тях може би ще пиша някой друг път.

Голям купон настава по време на празника на розатаJ В градския парк Розариума, седмица по-рано, се завихря бирен фест с концерти на живо и на него се стича сума ти народ от града и околностите му. Като че тоя народ не е виждал наливна бира и кебапчета – ядат и пият като за световно ви казвам:)) И като надуят уредбите ония ми ти поп, рок и фолк изпълнители – чак у дома се чуват до късни доби:))

На третия ден от празника настъпва кулминацията. Цялата централна част на града ни се отцепва от родната ни полиция за да започне празничното шествие. Бе то каляската на цар Севт ли не щеш - в нея с горда осанка се перчи местен актьор с „тракийски” одежди и придържа Царица Роза - да не вземе да падне пред големците и чужденците и да станем за резил пред важните особи. То пуцане с „черешово” топче, то кукери – дето с огромните си хлопки ще ти изгонят не само всички дяволи от аурата, но и тези – в аурата на президента и ухилените японци даже:)) То ръсене на розов цвят по улиците, зяпачите и гълъбите на площада, то пръскане с розова вода от аероплан на участници, гости и покривите на сградите около центъра. После цяла седмица не само ние, ами и бездомните кучета и котки ходим напарфюмираниJ) То ретро автомобили, то рокери, то баби и дядовци от читалищни фолклорни състави, то дечица от балетната школа. . . И бай ти Ганьо с мускалите естествено – за къде без него:)) То производство – добре, ама без пласмент за къде сме.

Хубавото е че розопроизводството ни лека полека започна да се възражда. Защото по соц времената на някои умници „горе” им беше щукнало в . . . . глави да изкореняват розите, та да сеели други култури заради АПК-та?! И докато им дойде на акъла, че заради специфичните климатични и земеделски условия в тази долина се произвежда най-качественото розово масло в света, южните ни комшии не дрямаха, ами ни завзеха световните пазари:(

Трябва да дойдете тук в началото на юни, когато розоберът и производството на розово масло са в разгара си. Нощем, когато отварят съоръженията  за преработка на розовия цвят, за да ги презаредят, целият град ухае на рози. А  месец по-късно, когато започнат да жънат лавандулата и нейното ухание влиза в домовете ни да ни лекува разбичканите от демокрация и рИформи нерви:))

И така, любезни ми читатели, след тази кратка презентация – филмът:)






Гласувай:
0



1. bamby13 - Благодаря ти за чудесната разходка
06.10.2006 11:00
фимчето, за съжаление ще го гледам след няколко часa, в къщи
Разказът ти е така примамлив, съжалявам че не мога да го видя събитието на живо
цитирай
2. anahata - Защо да не можеш бе Бамби:)
06.10.2006 11:02
Че Казанлък е в центъра на България, колко му е да прескочиш до тук за ден-два:))
цитирай
3. dosheva - :):):):)
06.10.2006 11:02
ама...наистина ли пръскат със самолет розово масло. Много интерсно ми звучи....и вълшебно :):):)
..и тва за среброто не го знаех.
Благодаря!
цитирай
4. anahata - Дошева:)
06.10.2006 11:11
С розова вода пръскат, не с масло:)) Че то иначе де ще ни излезе сметката на нас - данъкоплатците:))
цитирай
5. tin4e - раницата , сака
06.10.2006 11:18
и хоп в казанлък
отивам :ПП

цитирай
6. bamby13 - защото съм извън България
06.10.2006 11:19
за момента, за това ми е още по-скъп разказa ти
цитирай
7. shiva - ааааа...
06.10.2006 11:21
да знаеш, че съм се наканила да ти идвам на гости през първата неделя на юни догодина! :)))
цитирай
8. anahata - Ами заповядайте всички бе:))
06.10.2006 11:25
Аз от кога ви каня, ама се назлъндисвате:))
а каква гюлова ракия правим, ммм - шотландската ряпа да яде:) С нея черпят големците, че е кът, ама за скъпи гости ще се намери:))
цитирай
9. dqvol4e - :))))
06.10.2006 17:21
ММ красиво е :))))) и аз с Тинчето :))))))

:)))))
цитирай
10. innkka - Това е долината на guns & roses ...
09.10.2006 10:34
Това е долината на guns & roses :-).
цитирай
11. anahata - Хахахааааа, innkka:)))
09.10.2006 10:37
Вярно бе, може и така да се каже:))))))
цитирай
12. assia - аха
14.03.2007 12:31
аха
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1387511
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив