Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2006 17:16 - Беленташ
Автор: anahata Категория: Туризъм   
Прочетен: 11852 Коментари: 14 Гласове:
1

Последна промяна: 08.12.2006 19:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Беленташ, погледнат от изток

Ако не сте посещавали този странен скален масив, препоръчвам ви да го видите с очите си! Най-добре обаче отложете пътуването за напролет, защото не съм сигурна, че ще можете да стигнете дотам с кола по това време на годината. За последно бяхме там преди три години. Последните петнайсетина километра тогава бяха неасфалтиран планински път, проходим дори и за по-ниски автомобили, но при сухо време.

Беленташ се намира в Родопите - на около 60 км. от Пловдив. Отбивката  е по пътя Асеновград – Кърджали, в посока селата Врата и Сини връх.

image
Беленташ, погледнат от юг

С кола се стига до самото му подножие. От там до платото се вие тясна пътечка, по която сте горе за около 15 мин. Ако искате да лагерувате на поляната обаче, запасете се с вода от чешмата, покрай която ще минете.
Ние прекарахме на палатка там два дни и бихме стояли още, ако имахме повече време. Спомням си, че тогава малко след нас пристигна една странна групичка ентусиасти, които си изнесоха временния бивак на самото плато и останаха да нощуват там. Разказаха ни, че предната година пак са спали на платото и са били свидетели на доста странни явления, за които обаче нещо не им се говореше много. Само ни предупредиха, ако посред нощ видим странни сенки да слизат на бегом от там, да не се плашим. И да знаем със сигурност, че това са те:))

Твърди се че името Беленташ има тюркски произход и означава „умен камък”. Представлява скално плато с дължина около 300 м. и ширина – 35-45 м. Повърхността му е осеяна с полусферични ямки и е прорязано от канали, които водят до един от трите кладенеца, издълбани в скалата. Всеки от тях е с приблизителна дълбочина 2-2.5 м. и диаметър около 1.3 м. Когато бяхме там, двата от кладенците бяха полузапълнени с дъждовна вода, но единият беше сух и Съни се спусна в него, да го „премери” :)

image
ямките

image
кладенецът, пълен с вода, в която се отразява слънцето

image

image

Има най-различни теории за предназначението на това плато. Някои твърдят, че каналите и ямките оформят звездна карта. Други, че е място, посещавано от извънземни пришълци. Трети го обявяват за култово място на древните траки. Това, което на нас ни направи най-силно впечатление, бяха квадратните гнезда, издълбани в скалата, по подобие на тези – в Перперикон, в които явно са били поставени вертикалните греди, на които са били окачени двете крила на каменна врата. Защото от едната страна на тези гнезда ясно се виждаха полудъгите, очертани при отварянето и затварянето им от колелцата, подпиращи всяко едно от двете крила на вратата. Такива полудъги сме виждали в светилището до Старосел и в това - под могилата Голяма косматка до гр. Шипка.

От източната страна на Беленташ има издълбани в скалата стъпала, водещи до странни ниши. Какво е предназначението им, не мога да кажа. Може би археолозите знаят повече, но досега не съм намирала подробни сведения за Беленташ. Може пък вие да знаете нещо, така че споделете го, ако обичате.

image

Това са стъпалата, водещи до издълбани в скалата ниши. Странното е, че тези стъпала не водят до горната част на платото.

Когато се изкачите на платото, на югозапад се виждат проблясващите на слънцето стъкла на автомобилите, пътуващи към Кръстова гора. Гледката от това място е невероятно красива. Накъдето и да се обърнете се виждат гористите склонове на Родопа планина, обвити в нежна синкава мараня, която планината като че ли издишва внимателно от недрата си. Там сме наблюдавали едни от най-красивите залези. И най-едрите звезди!

ето и линк с още снимки:
http://belentash.hit.bg/imagepages/b_belentash_200.html




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dosheva - Уау!!!
08.12.2006 18:01
направо тръпки ме побиха.

И колко неща незнам, че са в страната ми!

Благодаря!

цитирай
2. ady - Страхотно
08.12.2006 18:42
и аз не съм подозирала. На четвъртата снимка онова нещо в вдлъбнатината ми прилича на някакава сфера или е просто много гладък камък? Благодаря за споделеното:))
цитирай
3. anahata - Ади,
08.12.2006 18:47
на четвъртата снимка е кладенецът, пълен с вода. Това, което виждаш, е повърхността на водата, в която се отразява слънцето:)
цитирай
4. ady - Божее
08.12.2006 18:54
прости моето невежество, ама наистина ми заприлича на нещо такова. :))))
цитирай
5. amrak - :)
08.12.2006 20:31
прекрасно е :)) благодаря
Ady, кой знае.. дето викаш наистина може да има нещо там :)))
цитирай
6. noir - ~ N ~
09.12.2006 00:35
Уау ...
цитирай
7. esen - Благодарности и аплодисменти
09.12.2006 16:10
за споделеното и за начина на поднасяне!!!
цитирай
8. noyka - Лудница
09.12.2006 20:50
Много е яко там аз имам баба в асеновград и там е много благо .Абе родопа планина кфо да говорелтечим излишни фрази.
цитирай
9. sad - Хехе
13.12.2006 06:29
май ще стане за летене там :))
цитирай
10. анонимен - Още снимки от Белинташ
22.12.2006 17:06
Бяхме на Белинташ на новолунието тази година 24 юни (Еньовден), медитирахме и проведохме Рейки семинар. Снимки на това вълшебно място има тук:
http://www.viaanima.dir.bg/_wm/gallery/?df=17
цитирай
11. anahata - Анонимен,
22.12.2006 19:34
разгледах снимките в сайта ви - наистина са много хубави. Но у мен остана тънко съмнение, че сте поставили линка в блога ми, за да рекламирате дейността си и сайта си, което не поощрявам!! Оставям коментара ви - нека читателите на блога ми преценят сами.
Това, което ми направи впечатление, разглеждайки сайта ви, е текста от първата страница, който представя сдружението и дейността ви, а именно : . . "създаване на сериозно отношение към него/метафизиченото познание - бел. е моя/ и дистанциране от масовата практика на комерсиализация на окултното и духовното". . .
Бихте ли ми пояснили - по какъв начин се дистанцирате от комерсиализма, след като в сайта ви фигурира дори и ценовата ви листа?
цитирай
12. asitemap - Още снимки от Белинташ през зимата
03.03.2007 09:48
Здравейте, бяхме на Белинташ през зимата - също е много красиво.
На този линк може да видите снимки от Белинташ и местността:

http://www.todorovi.com/cpg/thumbnails.php?album=80&page=7
цитирай
13. leif - Структурата на самата скала е мн. интересна и уникална
03.07.2007 12:53
На времето наистина е било култово място-използвали го за лечение-преспивали една нощ в-у скалите.Пробваите следващия път-може да видите и странните явления,а те са доста
цитирай
14. анонимен - :)
25.10.2007 11:24
nqma takova mqsto!!!!!! bqh tam predi 6 meseca moje bi,purvoto ne6to koeto vidqh (predpolagam sa go vijdali vs koito sa hodili) e ogromnoto siho 6irokolistno durvo.....v borovata gora...!i ot tam se po4va...vse po-stranni ne6ta..i po-stranni!az ne vqrvah v legendi i tem podobni ne6ta..no togava...povqrvah!vijda6 unikalnata mistika na bg zemi ..sedi6 i nz kakvo da kaje6..nqma6 dumi!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1387113
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив