Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2006 10:26 - Теософия и антропософия
Автор: anahata Категория: Технологии   
Прочетен: 5362 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2006 13:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни"

Йоан  8 : 32

Влечението към едно или друго духовно учение се обуславя от много и, на пръв поглед, разнородни фактори. Един от тях е принадлежността ни в минали превъплъщения към дадена религия, философска или окултна школа. Друг обуславящ фактор е типа темперамент на всеки от нас, способността на менталното тяло да възприеме и се нагоди към енергийния поток, който му налагаме посредством внасянето на новата информация. От значение е и степента ни на духовно развитие. Интересът или непоносимостта към духовно просветление не е обаче критерий за духовно развитие. Има индивиди, които в миналите си превъплъщения са били привързани към дадено учение до степен на фанатизъм и в сегашния си живот им е наложена “карантина”. Болезнената привързаност към каквото и да било е ограничаващ фактор, след който следва застой, разложение и смърт - както физическа, така и духовна. А това, което ни връща отново и отново към въплъщение, е импулсът към развитие.

Постепенното ми навлизане в необятната област на духовно познание ме убеди, че източникът му е един и същ, както непрекъснато ни напомнят всички велики духовни Учители. Свързващата нишка обединява с ярката си светлина свещените писания на древните култури, пронизва Библията, Талмуда, Корана, преминава през книгите, които искам да ви представя и се губи във висините. Когато настъпи времето, отново други избрани ученици ще запишат и дадат на света следващата част от Неостаряващата Мъдрост. Тогава, когато човечеството е узряло за нея.

Днес ще се опитам да ви представя накратко Елена Петровна Блаватска, както и нейните капитални трудове - “Разбулената Изида” и “Тайната доктрина”. Всъщност тя ни е оставила значително литературно наследство, но именно посочените заглавия са творбите, чрез които на човечеството е даден поредния духовен импулс, в отклик на неговия все по-настоятелен стремеж към знание.

image 

Родена е на 31 юли, 1831 година в Русия и от дете демонстрира забележителни медиумни способности. Още в ранното й детство се осъществява и първият й контакт с нейния духовен Учител. По-късно, след различни перипетии се озовава в Индия, не след дълго и в Тибет, където “потъва” за около три години. Години след това тя само бегло споменава, че в този период от живота си е била в близост до двамата големи Учители - Мория и Кут Хуми, и че той е бил посветен на личната й подготовка и обучение. По неизвестни за нас причини именно върху нея се е спрял изборът на Учителите. Предполага се, че за онова време тя е била най-подходящата - измежду милиони други - да изложи идеите, внушени й от Адептите, благодарение на силния й дух и психични способности, и най-вече - на всеотдайността й към Учението.

Задачата, с която се нагърбила, й донесла много страдания, насмешки и разочарования. Трудностите, пред които била изправена, произлизали от дълбоко материалистичната ориентация на западната цивилизация. Развитието на точните науки довело до своебразна гордост на човешкия ум. Заслепен от собствените си открития и постижения, човекът започнал все по-твърдо да се позова на сетивните си възприятия. Всичко невидимо било обявено за несъществуващо.

В труда си “Разбулената Изида” Блаватска полага неимоверни усилия да приведе доказателства в подкрепа на изнасяното духовно знание. Самата книга се състои от четири големи тома - общо над 1 600 страници. С помощта на Учителите били приведени множество цитати, взети от авторката “от пространството”, съдържащи се в трудовете на философи, мислители, както и в свещените книги на световните религии. Темите, които се засягат са изключително разнообразни - метафизика, психология, философия, древни религии, зоология, естествени науки. Една цяла система от идеи, съвършено нови за западния свят. Показателно е, че по повечето от засегнатите теми самата Блаватска не е имала никакви познания.

Откликът на световната общественост спрямо Учението се простира от пълно отричане до разпалено приемане. Все пак в най-напредналите умове на човечеството е събуден интереса - както към знанието, така и към Учителите.

Години по-късно, охулвана и отричана, подложена на насмешки и психически тормоз Старата дама се установява в Германия, за да напише “Тайното учение” (или “Тайната доктрина”). И тази книга е написана без предварителен план, като необходимите цитати отново “изплуват” от пространството. Диктувана е телепатично от няколко Учители, чийто стил може да се разпознае и разграничи от изучаващия. Често за тази цел е използвано тялото на Е. Б. Очевидци разказват в мемоарите си, че в такива моменти тя видимо се преобразявала - променял се тембърът на гласа й, интонацията, речниковия й фонд, дори тена на лицето и външните й черти. За три години изпод перото й излизат повече от 2 500 страници, разработващи най-сложните проблеми на Вселената и човека. Възникването, строежа и развитието на Слънчевите системи, изложени като доста сложна космогония. Зараждането и еволюцията на живота, появата и възходящото развитие на човека, животните, растенията, минералите.

Подобно на много други велики личности, които, изпреварили времето си, остават неразбрани от съвременниците си, и Блаватска има сходна съдба. Самата тя ясно е съзнавала това, когато е заявила: “Тайното учение ще бъде изучавано от малцина и то търпеливо ще трябва да изчака до следващия век, за да бъде оценено”.  Поради голямата сложност на изложението, прекаленото изобилие на цитати, множеството непонятни санскритски термини, въпреки своята изключителност тази книга и днес все още не е получила заслужената си оценка. Колосалният й обем обезкуражава читателя, комуто липсва солидна подготовка по засегнатите теми.

След смъртта й нейните преки ученици пренебрегват оставеното им от вдъхновителката на Теософското движение послание: “Всички движения са били обречени на неуспех, защото рано или късно са се израждали в секти със свои собствено догми, и са стигали до загубване на тази жизненост, която само Истината може да излъчва”. Мъдрост, която е още по-актуална днес. Да си припомним колко често в човешката история учениците и последователите частично изопачават смисъла на посланието, докато го излагат и обясняват. За щастие винаги, когато назрее неотложна необходимост, на земята се появява пратеник на Учителите, който да нанесе корекция.                                                                                                       

***

Дело на бурния и изпълнен с трудности живот на Е. П. Блаватска е и основаното от нея и полковник Хенри Олкът Теософско общество, чиято задача е била да подготви човечеството - духовно, мисловно и физически, за приемане на новата Духовна вълна. Девизът на самото Общество е: “Няма религия, по-горе от истината”, а най-главните цели, които си поставя са: да образува зародиша на всемирното братство на човечеството, без разлика на раса, вяра, пол, каста или цвят; на насърчи изучаването на сравнителната религия, философията и науката; да изследва необяснените закони на природата и скритите сили в човека.

След смъртта на Блаватска и Олкът водачеството на теософското общество се поема от Ани Безант - като негова председателка и нейния съратник- Чарлз Ледбитър. Въпреки предупрежденията на Блаватска някои от видните теософи, вместо да се издигнат до истините, разкрити от Учителите, постепенно се отклоняват от поставените цели, стигайки дотам, да прокламират идването на нов Месия. За такъв бива обявен Джиду Кришнамурти - индийско момче, осиновено от Ани Безант. Смият Кришнамурти още в детинство е получил някои уроци от Учителя Кут Хуми, които излага в брошурата си “При нозете на Учителя”. По късно той, в едно свое публично изказване, отхвърля предлагания му вселенски ранг и се отдръпва от Т. О.

image 

През 1902 г. в Германия бива основана немска секция на Теософското общество (чиято централа след смъртта на Блаватска се намирала в Лондон), под председателството на Рудолф Щайнер. През 1912 г. обявяването на Кришнамурти за новия световен Месия бива окачествено от Щайнер за “ерес”. В резултат на тази конфронтация немската секция бива “отлъчена” от английската теософска централа. Месеци по-късно - през февруари 1913 г. “дисидентите” се обединяват в антропософското общество, чието ръководство поема Щайнер.

image
Той преднамерено избира названието
Антропософия човешка мъдрост, за разлика от Теософия, която се превежда с Божествена мъдрост. Въпреки новото наименование Щайнер не се откъсва напълно от теософския си начин на мислене. Той смята защитаваната от него антропософия като съвременно продължение на първоначалното Учение, като същевременно издига и едно ново схващане, според което стремящият се към усъвършенстване човек разчита единствено на самия себе си. Според Щайнер всеки човек носи в себе си онези сили на волята и познанието, от които се нуждае, за да проникне в света на духовното и в самия себе си.

Като резултат от вътрешното разцепление Теософското Общество постепенно започва да се смалява до размерите на секта - факт, който много по-рано е бил предусетен от Учителите: “Обществото се изтръгна от нашата прегръдка и от нашето влияние и ние го оставихме само на себе си; ние не създаваме роби против волята им. То е сега едно тяло без душа, една машина, доста добре управлявана дотук, но която ще се разпадне на късове. . . То не е вече едно Братство, нито една общност, върху която витае Духът, дошъл отвъд Великата верига”. Печална съдба, каквато за жалост имат всички велики Учения след смъртта на личността, станала техен проводник и вдъхновител.

Участта на Теософското Общество е показателна и дълбоко поучителна. Тя онагледява човешката ни склонност да се придържаме към  формата, вместо да се насочим към скритата същина. Въпреки това самоотверженият труд на Блаватска не се загубва безвъзвратно във времето. Семената на Древната мъдрост, засяти чрез нея, постепенно покълват и днес вече започват да дават очаквания плод.

Както постоянно ни напомнят Учителите, психичната енергия е неунищожима и всяка мисъл, излъчена от един велик ум, остава да живее в пространството. Всеки човек, който е съумял да се издигне духовно, развивайки и усъвършенствайки менталното си тяло, може да се докосне, а по-късно - и да проникне по-дълбоко в това знание, чиито вибрации съществуват в по-фините енергийни нива.  Дълбочината на личното ни проникновение зависи от индивидуалното ни ниво на развитие. Степента на интуитивното ни разбиране се обуславя от личния ни стремеж. Тайното Учение е мъдрост, която е дадена на цялото човечество, а не на шепа “избраници”. Тя е на разположение на всеки просветлен ум и е достатъчно да свалим бариерата, която сами поставяме пред себе си, за да се докоснем до нея. А веднъж сторили го, нейният магнетизъм ще ни поведе през мрака към Светлината.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sunflower - :)
01.11.2006 12:50
Благодаря ти ... и за този пост!
Крайно време е повече хора да бъдат запознати с т. нар. окултни знания и хората зад тях.

"Тя е на разположение на всеки просветлен ум и е достатъчно да свалим бариерата, която сами поставяме пред себе си, за да се докоснем до него." - страхотно!!!
цитирай
2. анонимен - не
01.11.2006 19:41
не беше ли учението на Блаватска това, което беше символ верую на Хитлер
Любопитна
цитирай
3. anahata - анонимен,
01.11.2006 20:09
не съм чувала подобно нещо?! Известтно е, че Хитер се е интересувал от окултните науки единствено, за да може да използва скритите сили на Природата са собствените си цели.
Учението не е на Блаватска, то е дадено на всички нас чрез нея.
цитирай
4. kuromur - Prosto obqsnenie
19.11.2006 16:38
Dqvola znae evagelieto izkliu4itelno dobre. Goreposo4enite 2 slu4aq sa tipi4en primer na obsebvaniq ne ot edin a ot hilqdi duhove navednyj. Poglednete o4ite na tezi hora! Kakvo vijdate?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1382993
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив