Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2006 14:50 - Огненото кръщение
Автор: anahata Категория: Технологии   
Прочетен: 4619 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2006 14:51


“Аз ви кръщавам с вода, но Оня, който иде подире ми, Той ще ви кръсти с Дух светий и огън”       

Матея 3 : 11

 След смъртта на Елена Блаватска и Хенри Олкът, в двадесетте години на нашия век, пред света се явяват новите пратеници на Учителите. Те отново са двама - мъж и жена. На мъжа е отредена светската мисия, а на жената - духовната. Това са семейство Николай и Елена Рьорих. Този път мисията има две страни - разкриване на Учението и организиране на широк кръг хора за конкретна обществена дейност.

Не бих могла да се спра по-обстойно на биографичните подробности, засягащи живота на това забележително семейство. Ще спомена само, че Николай Рьорих е творческа индивидуалност от висок ранг - живописец и декоратор, писател и художник, мислител и изследовател на древността, пътешественик и общественик. Развива активна и многостранна дейност, оставя след себе си колосален брой картини и много книги. Негови книги бяха издадени на български език, обединени в поредица, наречена библиотека Рьорих. “Седемте велики тайни на Космоса”, “Отворени двери”, “Сърцето на Азия”, “Шамбала” и др. Но най-значителното културно начинание на художника е Пактът Рьорих, целящ създаване на международно споразумение, осигуряващо закрилата на художествените паметници в случай на военен конфликт.

В този постинг ще се опитам накратко да ви запозная с книгите Агни йога, чиито записване, разпространение и опазване е поверено на Елена Рьорих. Поредицата под това общо заглавие, съдържаща беседи с Учителя Мория,  включва 15 книги, всяка от които има свое собствено подзаглавие. Първата книжка се появява за пръв път през 1924 г. в Париж под заглавие “Листа от градината на Мория”. Съдържа мисли, формулирани лаконично в отделни датирани параграфи, а името на автора липсва. На първия от параграфите е написано - Лондон, 24 март, 1920 г. , а последният носи дата - 28 април 1923 г. Въпреки липсата на име по стила и съдържанието се долавя “почерка” на Учителя Мория. Датите подсказват, че духовната връзка  между него и Елена Рьорих се е осъществявала постепенно, без обаче да се подчинява на установена периодичност.

В следващите книги от поредицата и самите параграфи стават по разширени. По-късно излиза и втора част на книгата. Впоследствие двете книги биват обединени в първия том под заглавията “Зов’ и “Озарение”. Следват: “Община” /1926/, “Знаците на Агни Йога” /1927 - 1929/, “Безпределност” в два тома /1930/, “Йерархия” /1931/, “Сърце” /1932/, “Огнен свят” в три тома /1933 - 1935/, АУМ /1936/ и “Братство” /1937/. Поредицата няма нищо общо с книгите, съдържащи йогистки упражнения, техники за дишане, медитация и релаксация, и е погрешно да се смесва с представата ни за индийски йога, седящ в поза “лотос”.

В индуската митология Агни е името на бога на Огъня. Заглавието Агни йога в превод от санскрит означава огнена връзка. Ще припомня, че въплътеният човек, освен физическото тяло, притежава и три фини тела, или “връзки’ - етерно, астрално и ментално (умствено), които му дават възможност да прониква и функционира в световете, изградени от същата “материя”. Менталният свят е наричан още Огнен свят и в него ние проникваме с огненото (умственото) си тяло. Пета коренна раса има за задача да развие и усъвършенства именно него - т. е. Ума и по този начин човекът във въплъщение ще може да функционира и в трите свята. Това е огненото кръщение, следващо “кръщението с вода” - както символично е представено овладяването на астралното тяло (а от там - на емоциите и желанията) от четвърта коренна раса, по времето на Атлантида. Но за да го постигне, на всеки от нас му е нужно ново знание за законите, които управляват развитието в тези светове и на които се подчиняваме и ние. Учението, дадено чрез поредицата Агни йога, има за цел именно това.

След издаването на български език на трудовете на Блаватска, както и на други нейни книги, малко по-късно издателство “Астрала” започна издаването и на книгите Агни йога. След издаването на “Община” с тази задача се зае клуб “Фохат” - в лицето на един млад човек, който заедно със съпругата си и част от екипа на предишните издания превежда, редактира и се грижи за разпространението на книгите.

Вярно е, че на човек, който едва сега започва да изучава духовните науки, по-голяма част от тези книги би звучала почти неразбираемо. Но да не забравяме, че те ни въздействат и посредством излъчването си, тъй като носят мисловната вибрация на Учителя, който ги е диктувал. Това излъчване стимулира у читателя стремежа към ново познание, което ще го подтикне да търси подходяща литература - книги, които в достъпна форма да го запознаят с основните понятия. А след това, научил азбуката, той ще може с удоволствие да се наслаждава на мъдростта, поднесена кратко и синтезирано посредством параграфите на Агни йога.

Смятам, че би било добре читателите да се снабдят с тези книги, дори и ако на този етап не съумяват да схванат всичко изложено в тях. След време те ще бъдат готови за това, но книгите вече няма да им бъдат на разположение. Не след дълго тези скромни томчета ще бъдат библиографска рядкост. От личните си контакти с издателя зная какви трудности му се налага да преодолява, за да може Учението да достигне до всеки стремящ се, така че вероятно ще мине доста време, преди някой да се заеме отново да ги преиздаде.

 

 

 

 

 



Тагове:   Огненото,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - не разбирам
07.12.2006 15:28
Не разбирам, защо цитирате библията , а после говорите за учение което тя ясно отрича?
Какво общо има кръщението със Святия дух и учението за йога?!!
Нещо сте се объркали
цитирай
2. анонимен - коментар
10.04.2008 08:24
между всички религии и учения има връзка, в края на краищата става въпрос за едно и също нещо, казано по различен начин.Също и практикувано по различен начин.Но същността е една.За анонимен.
цитирай
3. besom - малка съм закъснял
12.01.2009 20:32
... живо се интересувам от цялата поредица, моля за някаква връзка с издателя.

поздрави besoms@gmail.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1387385
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив