Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2006 00:19 - Некрополът в Гиза е огромна астрономична схема /загадката на шахтите/
Автор: anahata Категория: Технологии   
Прочетен: 7969 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2006 00:23


Ако в началото на април се загледаме в звездното небе, на южния небосклон ще забележим гигантско съзвездие, наподобяващо неправилен многоъгълник - това е Орион. Югоизточно от него сияе най-ярката звезда в този район - Сириус. Съществуват много легенди от различни географски райони, които разказват за Мъдреците от Сириус, предали на земните жители знанието и мъдростта на своята цивилизация. В легендите за Атлантида се твърди, че Великите Посветени от онова далечно време са дошли от тази сияйна звезда и мъдро са наставлявали младото човечество, подготвяйки най-напредналите му представители да поемат водачеството след тях. В преданията на примитивното африканско племе догони се казвало, че Сириус е двойна звезда. Факт, който съвременната астрономия потвърждава едва в първата половина на нашия век.

В предишните постинги от тази поредица стана дума, че некрополът в Гиза следва да се разглежда цялостно и тогава може да бъде разчетено посланието, оставено ни от древните му строители. Трите пирамиди, които той включва, са подредени почти по диагонал, като третата е леко изместена на изток. Тази им подредба не е случайна и точно съответства на трите звезди от съзвездието Орион, наричани Поясът на Орион. Едва в близките години, благодарение на компютърните технологии и усъвършенстваните програми за звездно картиране, стана възможно да се възпроизведе картина на небето над Гиза във всяка епоха през изминалите 30 000 години. По този начин вече може да се пресъздаде небесната карта от времето, когато са работили строителите на пирамидите.

Четирите наклонени шахти в двете надземни камери на Хеопсовата пирамида са точно ориентирани на север и юг. Според направените наскоро проучвания е доказано, че всяка от тях е насочена към определено съзвездие. Преди 2 500 години двете южни шахти са сочели местоположението на Зета Орионис - най-ярката звезда от пояса на Орион, и към Сириус. Северните шахти са насочени към Кохаб - от съзвездието Малка мечка и към древната Полярна звезда от съзвездието Дракон. Компютърната симулация на звездното небе показва, че тази ориентация е преходна и важи само за период от около 100 години, в резултат на прецесията на земната ос. Скоростта на прецесионните промени е постоянна и предсказуема и може да се изчисли както назад, така и напред във времето, за цялото звездно пространство.

Ориентацията на четирите меридианни шахти очевидно са имали ритуално значение, свързано с “Цикъла на Озирис” на древните египтяни. По този начин те служат като точен индикатор, по който (теоретично) веднъж завинаги би могла да се определи епохата на строителството на последното оцеляло чудо на древния свят. Има и още едно впечатляващо съответствие - между Млечния път и река Нил. Звездите от Пояса на Орион са разположени на запад от Млечния път и като че ли са обърнати към бреговете на небесната река. Точно така са разположени и трите пирамиди спрямо западния бряг на Нил.

Едва когато са забелязали и този многозначителен ориентир, съвременните изследователи са осъзнали, че нещо им убягва. Чрез компютърна симулация на небесната схема над Гиза и лекото й завъртане те успели да пресъздадат идеалното местоположение на звездите, което точно да съответства както на разположението на паметниците на некропола, така и на Нил. Но това идеално съответствие би се получило през 10 500 г. пр. Хр. - т. е. 8 000 г. преди “Епохата на пирамидите”. Тази небесна схема, запечатана чрез архитектурното разположение на пирамидите, бележи много особен момент от прецесионния цикъл, дълъг 25 920 г. - а именно най-ниската точка от плъзгането на звездата Алнитак от пояса на Орион нагоре-надолу по меридиана. Тя никога няма да слезе по-ниско от тези 90201 над хоризонта. Включвайки в датирането и 2 000 г. от н. е. получаваме приблизително 13 000 г. - което е половината от прецесионния цикъл - вечен и непроменяем във времето.

Подобен поглед върху мемориала дава възможност не само за точно датиране на строителството му, което ще обърне с главата надолу доста от наложилите се представи за човешката история, за културните епохи и предшестващите цивилизации. Вниквайки задълбочено в древното послание на предците ни, ние смиряваме гордостта и високомерието си. Разбираме, че техническите ни постижения, които смятаме за уникални, не са единствения критерий за величието на съвремието ни.

А какво точно са искали да ни предадат чрез внушителния комплекс в Гиза  древните ни предшественици? Отговорите на този въпрос тепърва ще се появяват. А може би те вече идват и ще идват благодарение на същите души, живеещи в телата на наши съвременници? Кой знае . . .



Тагове:   схема,   Огромна,   Некрополът,


Гласувай:
0



1. zvezdichka - Може ли...
12.10.2006 00:45
Древните са достойни за уважение. Човешкия ум едва ли би могъл да схване мащабността на тяхното дело, още повече какво са вложили те във своето творение. Наистина е много уникално. А посланието им би ли достигнало в неговата истинска същност до нас? Може ли някой да ми даде отговор на този въпрос? Вероятно не!
цитирай
2. anahata - Отговор на въпроса ти
12.10.2006 00:53
дават древните науки, според които сегашното човечество е наследник на древни цивилизации и култури - Лемурия, Атлантида. . . макар и отричани от официалната наука те са съществували и за това има много доказателства. Само че, ако бъдат приети като такива, много утвърдени теории и имена ще трябва да бъдат обявени за погрешни или направо зачеркнати:))
цитирай
3. anahata - Да Инди,
12.10.2006 01:24
може и така да се каже:))
цитирай
4. isis - :)
12.10.2006 01:27
Понякога умът ми прави странни скокове ... ако сме наследници на толкова умни "древни", защо и как с времето сме изглупяли толкова? :р Възприемайте въпроса колкото на шега, толкова и на сериозно.
цитирай
5. adjna - isis
12.10.2006 11:32
според мен, защото се вземаме много на сериозно...
всичко е толкова лесно и просто - само трябва да си припомним или пък да забравим - при всеки е различно :)
Анахата, Благодаря за пост-а :)))
цитирай
6. zvezdichka - Може би...
12.10.2006 11:53
Може би не случайно всичко е било скрито от човешкото око - това древно знание и кой знае още какво, а на кого би се открило то? И какво би ни донесла тази загадка? Може би би ни се открило само ако сме заслужили за това, ако можем да управляваме това знание, ако сме достойни, защото зависи много и в какви ръце би попаднало то.
Много въпроси изникват в съзнанието на човек, когато се заговори за мистерия.
А, че древните са били много ерудирани във всяка една област и са имали такива постижения, това не може да се отрече. Просто си разсъждавам на глас. Интересно кой ли ги е вдъхновявал, за да творят!
цитирай
7. adjna - zvezdichka
12.10.2006 11:58
:)))
самият факт, че точно сега и тук говорим за всичко това.......
оставям продължението за всеки - индивидуално :)
цитирай
8. innkka - Adjna, ако всичко е толкова лесно и ...
12.10.2006 14:51
Adjna, ако всичко е толкова лесно и просто, ако всичко е въпрос само на това да си спомним или забравим, защо досега някой, способен да го направи, не го е направил, че да се сложи край на цялата тази мистерия около загадките от древността? Да изчезнат многобройните теории и спекулации, които ги съпътстват. Да се знае точно кое как е било, просто да се установи истината, единствената.
Очевидно не всичко е така лесно и просто и очевидно има някакви причини, поради които това не става така лесно и просто.
цитирай
9. amrak - ~
12.10.2006 19:50
дали има само една единствена истина.. неможе ли битието да се проиграва в безброй вариации.. има ли строги граници.. окончателно определено ли е всичко.. и точно голямата го доказва това нещо.. стои си там от време на безкрая.. двигател/трансформатор на безкрай... няма начало ни край.. понеже самата тя го поражда.. тя не е следствие от нещо, тя е самата причина....
цитирай
10. innkka - Така ли? А къде е твоето място в този ...
13.10.2006 12:11
Така ли? А къде е твоето място в този безкрай на безкрая? Кой си ти? И в каква вариация се проиграваш или биваш проиграван?
цитирай
11. amrak - добър въпрос Innkka..
13.10.2006 20:22
..кой знае..мястото си сам незнам, променливата.. неопределена.
цитирай
12. innkka - браво бе, с тази мерена реч, си на...
16.10.2006 11:37
браво бе, с тази мерена реч, си направо йода номер две... :-)
цитирай
13. amrak - хех.. :)
21.10.2006 18:43
междузвездни така и не съм ги гледал.. но пък ме кефи фразата.. ~ Нека Силата Бъде с Теб ~
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1387829
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив