Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2006 20:42 - По делата им ще ги познаете
Автор: anahata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2812 Коментари: 5 Гласове:
0



Може би и вие, като мен, сте се замисляли – в какви смутни и богати на събития времена живеем. Времето като че ли постоянно ускорява своя ход. Климатът се променя. Технологиите се развиват с шеметна скорост. Съзнанието на все повече от нас се докосва до нови хоризонти и измерения. Все повече хора развиват своята фина чувствителност. Духовни знания, пазени грижливо хилядолетия наред, сега се предоставят за изучаване от всеки, който изпита потребност да се докосне до тях. Източната философия – поетична и метафорична, създава свои духовни школи в западното полукълбо. Западни мисловни и духовни школи биват радушно приети и намират свои симпатизанти и последователи на Изток. Създават се условия на толерантност спрямо чужди религии и вярвания. Хора от различни нации, вероизповедания, култури и раси търсят път един към друг.

Ако погледнем на световните политически и икономически събития, изхождайки от материалистичните си възгледи, бихме сметнали, че човечеството върви към разруха и самоунищожение. На „първо четене” се виждат само негативите. Но, ако пожелаем да вникнем по-дълбоко, ще разберем, че хаосът е привиден. И че на планетата протичат странни процеси. Ще съзрем новите кълнове, които вече поникват под пометените от ураганни събития стари посеви. Ражда се новото съзнание на човечеството. И това, което възприемаме на повърхността, са родилните мъки, които предшестват появата на Новия Живот.

Характерно за такива промени е в началото на повърхността да изплуват мътилката и никому ненужните вече отпадъци. Но ако не преминем през този закономерен етап, няма как да стигнем до „твърдата земя”.

Има една известна мъдра фраза: „Не ме слушай какво говоря, а ме гледай какво върша”! Красиви думи и приказни обещания може да изказва всеки. Но ако не прибързваме и не сме неразумно доверчиви, делата на обещаващите ще ни помогнат да се ориентираме кой на какъв господ се моли и на какъв господар служи.

Условията на планетата в наше време са такива, че мнозина изпитват почти болезнена потребност да се докоснат до духовното познание. Съзнанието ни се разширява, както никога досега. Развиването на фината ни сетивност ни дава възможност да се докоснем до измерения, които от хилядолетия насам са били за нас забранена територия. У нас се пораждат въпроси, на които изпитваме потребност да си отговорим И, ако не можем да го сторим самостоятелно, се налага да потърсим помощ отвън.

Познавам много хора, които водени от импулса да намерят отговори на въпроси, които не им дават мира, се ориентират към една или друга духовна школа, религия, ашрам, гуру. . . Някои от тях успяват да намерят мястото си. Други объркани се лутат, неспособни да определят коя от всички предлагани им истини отговаря точно на техните потребности.

Ако и ти, читателю, се намираш на такъв кръстопът и се чудиш кой път да поемеш, моят съвет е: слушай сърцето си. Не търси кратки и лесни пътища, не вярвай на голи обещания за бърз напредък, развиване на лечителски или паранормални способности, защото ти вече ги притежаваш. Но, както едно малко семенце има нужда от време, за да покълне и да се развие, така и ти се нуждаеш от определен период, за да развиеш потенциала, който ти е даден още от време оно. Ти го притежаваш, както и всички ние. Не вярвай на тези, които ти казват, че се нуждаеш от платената им помощ, без която ще си останеш такъв, какъвто си сега. Вярвай на тези, които ще те насърчат да развиеш този потенциал със собствени усилия. И които ще ти предложат да бъдат твои спътници, а не водачи.

По делата им ще ги познаеш, пътнико. Не по словата им!




Гласувай:
0



1. wildroses - Благодаря за съвета :)
27.12.2006 20:56
ценен е...
"спътници, а не водачи"
Друга фраза "Когато ученикът е готов, учителят ще дойде"...остава ни да сме с отворени сетива, за да не пропускаме възможности

П.П. смятам този пост за "учител". Благодаря
цитирай
2. anahata - wildroses,
27.12.2006 21:03
От личен опит знам, че повечето хора имат доста смътна предства за "учителя". Учител и спътник може да ни бъде всеки - клошарят, претърсващ контейнера за отпадъци, домашният ни любимец, партньорът ни, нашият най-голям "дразнител". Някои от тях ни показват нагледно какви да бъдем, други -какви да не бъдем. Просто трябва да сме отворени и да не позволяваме рутината да ни превземе:)
цитирай
3. wildroses - : )
27.12.2006 21:54
с други думи- да сме готови...въпросът е да си напомням в подходящия момент тези неща, за да изпитвам това...състояние на готвност по-често. Попадала съм на такива книги, който спокойно мога да нарека учители, но само с четене не става. Надявам се повече и да ги усвоявам на практика нещата :)))
цитирай
4. esen - Възприемам
28.12.2006 11:01
богатия си на преживявания живот за уроци на съдбата, които е трябвало да науча. Това, на което попадам и чета в блоговете също смятам за не случайно. Дано успявам поне малко да усвоя докосналите ме натрупани някъде знания.
Радвам се, че те има anahata!:)
цитирай
5. krasi2g - Ех, анахата, дано си права...
28.12.2006 22:43
Дано. Дерзай.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1387501
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив