Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2006 07:04 - Етеричните масла
Автор: anahata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8511 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 27.10.2006 07:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Отдавна се каня да напиша постинг за етеричните масла. Както ви е известно, живея в сърцето на Долината на розите и градът ни се слави с производството на розово, лавандулово и други етерични масла, както и тракийските могили естествено:))

Твърди се, че етеричните масла са концентрираната чиста енергия на растенията. В известен смисъл те са живи биологични продукти, много близки до човешкия организъм. Нанесени върху кожата или вдишани те попадат в кръвта и достигат до всеки орган и клетка на тялото ни. Те са мощни антиоксиданти, влияят положително върху психиката, предотвратяват стареенето. Зареждат ни с положителна енергия. Могат да се използват поотделно или в комбинации за масаж, вдишване, инхалация, или ароматизиране на въздуха.

Начини на употреба

Вдишвания на натуралния аромат на маслото

Нанася се капка масло под носа, на слепоочията, на китките или дланите.

За масаж

За основа се използва растително масло – зехтин, бадемово масло, масло от пшеничен зародиш, масажен крем и др. Към него се добавят няколко капки етерично масло.

За инхалация

В съд с гореща вода се капват няколко капки масло. Главата се надвесва над съда, покрива се с кърпа и се вдишват парите за 5-10 мин.

За ароматизиране

В съд с гореща вода или тампон се поставят няколко капки. Поставя се в жилището, офиса, колата. Може да се капнат 2-3 капки върху торбичката на прахосмукачката преди почистване на жилището.

Във вана или баня на краката

Във ваната или в съда в който потапяме краката си добавяме няколко капки етерично масло.

Лечебни свойства на маслата

Розово масло

image

Стимулира висшата нервна дейност и психичната активност. Регулира сърдечната дейност, пречиства кръвта, подобрява паметта. За лечение на бъбреци, черен дроб, женски заболявания и др. Може да се добавят 1-2 капки във всеки козметичен крем.

Борово масло

Полезно е да се вдишва при бронхит, астма, синузит и други заболявания на дихателната система. Използвано за масаж оказва лечебен ефект при ставни и невралгични болки – плексит, ревматизъм, дископатия, артрит и т. н.

Лавандулово масло

image

Ефективно е при често главоболие, мигрена, безсъние, стрес и преумора, както и при ухапване от насекоми – комари, пчели, паяци.

Има антибактериален и заздравяващ ефект при рани и изгаряния. Стимулира растежа на косата. Миризмата му прогонва молците. Препоръчително е зимно време с него да се ароматизират помещенията, тъй като унищожава вирусите и бактериите, които причиняват простудните заболявания.

Ментово масло

Има обезболяващ, антисептичен, нервно-тонизиращ и охлаждащ ефект. Полезно е да се вдишва при хрема, запушен нос, главоболие и синузит. Ефектът се проявява до 2-3 дни.

Розова вода

Съдържа минимум 0,04% розово масло. Използва се като лосион за освежаване и подхранване на лицето – нанася се върху предварително почистената кожа. За жабурене - при възпалени или кървящи венци, лош дъх или възпаления на устната кухина.

 У дома най-често използваме лавандуловото масло. Когато се чувствам напрегната или преуморена масажирам дланите и стъпалата си с малко звъниково /кантарионово/ масло, към което добавям няколко капки лавандулово масло. Понякога си правя гореща баня на краката – добавям във водата шепа едра морска сол и няколко капки от етеричното масло. При безсъние можете да си намажете китките с лавандулово масло. Ароматът му, поне за мен, е много приятен и ми действа релаксиращо и успокояващо.

Кантарионово масло си приготвям всяко лято. Билката берем по поляните близо до връх Столетов, където я има в изобилие. За приготвянето му използвам студено пресован Extra Virgin зехтин. Нарязвам кантариона на ситно и го поставям в стъклени буркани, след което го заливам със зехтина. Оставям бурканите на слънце за 30-40 дни.
Кантарионовото масло има силно изразен антисептичен ефект. Външно се използва за мазане – при рани и изгаряния. Вътрешно може да се приема при проблеми с храносмилателната система, жлъчката и черня дроб. Дава отличен резултат при гастрит и язва на стомаха или дванадесетопръстника. Може да си го приготвяте и зимно време от суха билка, като оставите съда на топло и слънчево място.



Тагове:   масла,


Гласувай:
0



1. piccola - Анахата!!!
27.10.2006 07:46
чудесен постинг!!!
благодаря!
цитирай
2. ady - Добро утро
27.10.2006 09:42
Много благодаря, чудесен!:)))
цитирай
3. mmmmmmmmm - Ценна информация,благодаря!:)
27.10.2006 09:58
Ценна информация,благодаря!:)
цитирай
4. анонимен - БЛАГОДАРСКО! Vio7
28.10.2006 02:19
БЛАГОДАРСКО!
Vio7
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1383908
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив