Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2006 10:26 - С очите на сърцето
Автор: anahata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4579 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 09.08.2006 10:27


image

Днес ми се иска да споделя с вас знанията си за един от седемте енергийни центъра, разположени по линията кундалини – anahata чакра – или чакрата на сърцето.

Издигайки се от центровете под диафрагмата към тези, над нея, енергията достига до сърдечната чакра. Това е процес на трансформиране на желанието в любов, при който ние се научаваме да виждаме и мислим със сърцето. Любовта - безкористна и чиста, ни издига над личностните желания и стремежи. Учи ни да преоткриваме себе си и другите, заличава разделителната линия, прокарана между личното и общото. 

Разположена между лопатките, на нивото на сърцето, четвърта чакра съответства на “сърцето на Слънцето”, т. е. на духовния източник на светлина и любов. Свети в изумрудено зелено. Физическото и проявление е тимусът и тя управлява сърдечно-съдовата система и кръвообращението. Има силно влияние върху блуждаещия нерв, имунната и ендокринната системи. Това е центърът, чрез който ние приемаме импулсите на душата си, стремяща се към контрол над въплътената личност. Тези импулси посредством кръвта достигат до всяка клетка, до всяка молекула, изграждаща храма на душата ни - физическото тяло. Не случайно в Библията се забранява да се яде кръвта на убитите животни, защото “кръвта е душа”. Това е и подбудата за човешките жертвоприношения, извършвани от маите (а и от други племена и народи), които поднасяли на боговете изтръгнатите сърца на жертвите си, смятайки че по този начин обладават душевната им сила. 

Началният етап на формиране и развитие на четвърта чакра е във възрастта от 4 до 7 години. Този период обаче не е строго фиксиран и зависи от семейната среда и обкръжението, в което израства и се формира детето. От голямо значение за нормалното и развитие е любовта, която детето получава и се учи да дава на другите. Това е възрастта, в която то разширява контактите си, научава се, че освен семейна съществува и социална среда. Започва да формира у себе си способност за интегриране и адаптация. Ако детето получава всичко необходимо за физическото му съществуване, но е лишено от любов, внимание и разбиране, то впоследствие и неговата любов - към другите и към себе си, ще бъде повърхностна и неистинска. Всяко малтретиране - било то физическо или психическо, създава в малкия човек убеждението, че не е достоен за любов. Когато се ограничават или отхвърлят спонтанните му прояви на обич, когато то получава обич при определени  наложени условия, това неусетно води до блокиране работата на четвърта чакра. Години по-късно се проявяват смущения в сърдечната дейност или кръвообращението.

Древният графичен символ на четвърта чакра представлява лотос с дванадесет венчелистчета. В центъра му са разположени два преплетени триъгълника, образуващи шестолъчна звезда - т. нар. Соломонова звезда. Символизират слизането на духа в материята и издигането му към духовните висини. Това е средната точка в системата на седемте чакри, където дух и материя се сливат в съвършен баланс. В днешни времена венчелистчетата, които при повечето хора са полупритворени, започват бавно да се разтварят. Това е един мистичен процес, подобен на зачеването и раждането, при който емоционалната природа постепенно се поставя под контрола на душата. Човек се ражда повторно като духовно същество, все повече осъзнаващ своето безсмъртие и божествен произход, както и своето място и значение във вселената. Осъществява се все по-активно пренасяне на личностните енергии към висшите центрове над диафрагмата. Това от своя страна води до все по-нарастващ брой смущения и заболявания на сърдечно съдовата система. Причината е, че сърдечният център, а от там - и физическото тяло, трябва да се приспособят да приемат тези прииждащи енергии, което е една доста трудна задача - както за отделния индивид, така и за човечеството като цяло.

Докато при долните три чакри здравословните проблеми в болшинството от случаите се дължат на тяхната недостатъчност (в редки случаи - на свръхактивност на трета чакра), то при горните центрове причините могат да бъдат както блокиране, така и активиране дейността на съответния център. Четвърта чакра е точката, чрез която ние осъществяваме връзка с т. нар. интуитивно /будхично/ тяло и в бъдеще предстои тази връзка все повече да се разширява. Много от хората с които общувам, в това число и тези от най-близкото ми обкръжение, вече започват по един или друг начин да долавят този процес. При някои от тях започва все по-отчетливо да се проявява интуицията им - предусещат предстоящи събития, вътрешното състояние на събеседника си, понякога дори четат мислите му. Наблюдава се и подчертан интерес към окултните науки и паранормалните явления. Отпада скептицизмът към психофеномените, като на негово място се появява стремеж към натрупване на информация по тези теми.

Други се оплакват от стягане и пробождане в сърдечната област или болка в гърба - между лопатките. Трети чувстват натиск или затопляне в центъра на гърдите си. Някои от тях, притеснени от тези симптоми, се подлагат на медицински преглед, и кардиограма, при които не се откриват физиологични или други нарушения. Добре е да се знае, че изкачването на енергиите към по висшите центрове “разчиства” всички запушвания и блокажи в енергийните канали, проправяйки път за по-висшите енергии. А понякога това може да предизвика неприятни усещания и дори заболяване на сърдечно-съдовата система.

Всички проблеми, произтичащи от нарушения баланс на четвърта чакра и предизвикали едно или друго заболяване, се дължат на липсата на любов - към самите себе си и към всичко, което ни заобикаля.  Понякога сърцето може да ни заболи дори и заради това, че сме сритали бездомно и беззащитно животно. Урокът да се научим да се приемаме - такива, каквито сме и да се обичаме е най-важният, който трябва да усвоим докато пребиваваме в тела на Земята. И едва след като сме го усвоили, едва след като сме се научили да се отъждествяваме с другите, чувствайки техните болки и радости като свои, ще можем да изкачим още едно стъпало в развитието си. И тогава от тази висота ще започнем следващия урок - да се научим да усещаме единството си с Всемира.

 



Тагове:   очите,


Гласувай:
0



1. piccola - немога да не споделя,
14.08.2006 09:29
че научавам много интересни неща от теб!
поздрави!
цитирай
2. анонимен - Благодаря Ви!
21.11.2009 19:57
Изчерпателна ,ясна инфо за чакрата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1384057
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив