Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2006 10:19 - За Чудотворните икони и добрите намерения
Автор: anahata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 24364 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 26.07.2006 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Поради странни стечения на обстоятелствата настоящият ми дом е в непосредствена близост до девическия манастир в града ни. По времето, когато Любен Каравелов възпявал в „Мамино детенце” Долината на розите и казанлъшката гюлова ракия, метохът се е намирал извън градеца. В днешно време е на 10 минути пеша от центъра. Когато вдигна очи от монитора и погледна през прозореца, виждам купола на храма и камбанарията.


image

В Казанлък се преселихме от Силистра преди близо 40 години и къде мислите че се настани семейството ми? В малък жилищен блок до манастира, чиито тераси виждам сега от прозореца си. Години по-късно се омъжих. Къщата на съпруга ми се намираше на 200 м западно от манастира.

Впоследствие живях в различни градове, докато преди 20 г. съдбата не пожела отново да се завърна в Казанлък. Месеци по-късно, без да съм имала възможност да го избирам, се сдобих с настоящото си жилище, от чиито прозорци, както вече казах се вижда гледката от снимката.

Не знам какви заключения ще си извадите вие за житието ми, но на мен тези „съвпадения” недвусмислено ми подсказват, че мястото ми е тук – в тази долина, в този град, до този манастир.

Обичам да посещавам църкви и манастири.

Не знам дали е древна традиция, но ми е направило впечатление, че почти всеки православен храм съхранява поне една старинна икона, за която се твърди, че е чудотворна. Наричат ги чудотворни, защото се смята, че ако помолим Богородица или светеца, изобразен на иконата за помощ, ще я получим.

В Троянския манастир има такава икона на Богородица Троеручица. Последния път, когато бях там, купих няколко нейни репродукции с намерение да ги подаря на приятели. Знам, че фотографията е носител на енергийното поле на оригинала, но имайки предвид, че картичките все пак са минали през доста ръце, спонтанно ги положих на подиума пред иконата.

image

Мислено помолих да бъдат благословени, за да носят на бъдещите им притежатели здраве и хармония. Миг по-късно хартията започна бавно да се огъва, докато не се сви почти на руло. Ако кажа, че бях изумена от видяното, ще ви излъжа. Но се почувствах някак си по-смирена. Благодарих безмълвно и излязох от храма

В Роженския манастир, който се намира близо до Мелник, се съхранява старинна чудотворна икона – пак на Богородица с младенеца. Понастоящем тя е поставена в храма, но първият път, когато посетихме манастира, иконата се намираше в малък самостоятелен параклис, вляво от притвора.

image

Картички с иконата не продаваха и аз се зачудих как да я снимам, без монаха в притвора да забележи че нарушавам забраната да се правят снимки в храма.

Накрая Съни предложи следния план. Той застава до входа на параклиса, аз оставам насаме с иконата и се приготвям да снимам. Когато съм готова, трябва да знам знак, като леко се изкашлям. Помолих се аз на Богородица да ми позволи да я снимам, въпреки забраната, и дадох уречения знак. Последва шумната кашлица на Съни, която заглуши щракането на фотоапарата.

Не трябваше да използвам този евтин трик:(

Защото когато проявих лентата всички снимки до една бяха великолепни. С изключение на „крадената”. Кадърът представляваше млечно бяло петно. Това е!

Понякога може и да са ни добри намеренията, защото в молитвата си аз уточних, че правя тази снимка за мои приятели, които нямат възможност да посетят този отдалечен манастир, но явно е от значение и по какъв начин ще ги реализираме.



Тагове:   намерения,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ren - ------------------
26.07.2006 10:37
Обичам да бродя в стари манастири и черкви.Обхваща ме едно странно чувство на отминало време,сякаш стъпките,молитвите,животът на толкова много хора от миналото не си е отишъл съвсем...
цитирай
2. innkka - Хареса ми постинга! Да те питам н...
26.07.2006 11:01
Хареса ми постинга! Да те питам нещо: ако човек не се чувства добре на дадено (ново) място, как да разбере, дали това е вътрешният глас, който се опитва да му каже, че това не е място подходящо за него или е нещо естествено да е необходимо време, за да свикне човек.
цитирай
3. anahata - Щом не се чувства добре
26.07.2006 11:21
най-вероятно не е в резонанс с мястото.
Но все пак зависи какво точно е усещането. Места с негативно излъчване причиняват и физически дискомфорт - усещане за тежест и подуване в областта на черния дроб, спазъм в стомаха, виене на свят и отпадналост.
При такива симптоми има два варианта - или да напуснем района, или да го почистим посредством визуализация.
Посещавала съм църкви, наситени с негативна енергия, което в началото ме учудваше. Сега вече знам, че някои от храмовете са със замърсена аура, което в еднаква степен може да се дължи както на богомолците, така и на служителите.
Обикновено визуализирам огромна камбана в храма и мощен сноп бяла светлина.
Така със звук и цвят помагам на мястото да възстанови хармоничното си излъчване.
цитирай
4. velvet - innkka,
26.07.2006 11:22
Не съм специалистка, но щом не се чувстваш добре, не е за теб. Но винаги можеш да се опиташ да разлееш своята енергия, да си бележиш емоционално (и физически) мястото и ще се оправиш ;))))))
цитирай
5. innkka - Velvet, какво имаш по-точно пре...
26.07.2006 12:31
Velvet, какво имаш по-точно предвид под "да разлееш своята енергия"?
цитирай
6. adjna - Ще ви разкажа
26.07.2006 12:48
една история от моя живот.
В едната от квартирите, в които живеех с приятелка - апартамент от 2 стаи и кухня имах лошо усещане. И не само аз, а всички близки хора, които идваха в квартирката ни споделяха същото усещане, когато стояхме в хола.
Изкарахме там година и половина, въпреки това...
Усещането, докато стоиш в тази стая беше все едно някой те е стиснал за гърлото и ти е седнал на гръдния кош и то едновременно ... Ужасно злокобно, когато бях сама вкъщи ме беше страх ...
И наистина си мислехме, че си въобразяваме, докато наистина всички не потвърдиха, че чувстват същото и то само в тази стая.
След година, най-сетне попитах 18-годишният ни хазаин :)) кой е живял в този апартамент. Той каза, че там са живели баба му и дядо му и са починали точно в тази стая и двамата ......
Имам и още една история от тази квартира, по-страшничка, ама ще Ви я кажа друг път :))
Никога не съм се чувствала така, както там и никога друг път не съм изживявала подобни истории.
Та с дългия си разказ исках да кажа, че според мен всяко място и това какво точно се случвало там има огромно значение.
цитирай
7. juana - anahata,
27.07.2006 19:05
имаш щастието да живееш в едно от многобройните райски кътчета на Родината ни.Завиждам ти,благородно разбира се.Хареса ми темета на постинга ти,защото се вмества с мен.Аз също много обичам да посещавам църкви,манастири,исторически места и паметници на културата.
цитирай
8. juana - забравих...
27.07.2006 19:13
да спомена впечатлението и най-вече изумението от случая ти в Троянския манастир....магически чудесии.Искам да те попитам ти самата можеш ли да си го обясниш по някакъв начин конкретният случай?? ...Интересно ми е да разбера,за това те питам.
цитирай
9. anahata - Радвам се
27.07.2006 19:15
че постинга ти е хареса:)
Аз затова сложих линковете. Първитя е към сайт, в който са включени всички български манастири.
Ще се радвам, ако ми гостуваш от време навреме и се надявам да намериш интересни неща за четене. Нали затова сме тук - да споделяме и да се обогатяваме взаимно:)
цитирай
10. juana - .....
27.07.2006 19:17
Благодаря ти за гостоприемството!! :))
цитирай
11. anahata - Имам обяснение
27.07.2006 19:22
Т. нар. Свещени предмети и Места са своеобразни фокусни точки за предаване на положителна енергия от различни източници. Обикновено такива предмети се намират на места, които са посещавани от много хора, като по този начин се увеличава вероятността колкото се може повече посетители или поклонници да имат досег с тези енергии.
Дори и да не са развили свръхсетивните си възприятия, хората усещат тяхното благотворно влияние - по един или друг начин.
Това е причината потокът от посетители на такива места никога да не секва.
цитирай
12. milionche - определено
04.08.2006 20:21
съм съгласна с теб! Всичко е енергия, преминаваща от една форма в друга! Мисля обаче, че само хората, които влизат с чисти сърца и мисли в храмовете виждат чудесата!
цитирай
13. анонимен - Neverojeten site!
08.09.2006 04:21
Chudesno e, che ima hora kato Vas! Popadnah na foruma suvsem sluchaino i sum ocharovana ot vsichko napisano! Suvsem suglasna sum s negativnoto izluchvane na nijakoi mesta. Taka se chuvstvam otkakto se premestihme da jiveem na novoto miajsto, obze me chuvstvo na bezgranichna tuga, izpadnah v bezprichinna depresia. Ne znam kak da se spravija s loshite energii, kakvo tochno da vizualiziram - samo kambana kato na hram i bijla svetlina vurhu kushtata?
цитирай
14. anahata - Благодаря ви :)
08.09.2006 08:05
Може би ще мога да помогна с нещо - има начини за такива ситуации. Ако желаете, пуснете ми лично съобщение в блога, но за да можете, ще трябва да се регистрирата тук - лесно е:)
До скоро:))
цитирай
15. silly - Za Vashija prekrasen blog
09.09.2006 03:29
Veche se registrirah i bih bila bezkraino priznatelna ako mi kajete kakvo da napravija, za da premahna pone donijakude otrizatelnite energii v segashnoto si mijasto na jiveene.
P.S. Cheta Vi s ogromno udovolstvie, dori namerih knigata Vi v Spiralata! Tolkova e hubavo, che ima nachini chovek da prochete neshto zenno! Blagodarija predvaritelno.
цитирай
16. анонимен - необясним страх
17.10.2009 22:42
здравеите>виждам чев тука коментарите са доста стари,но се надявам все пак някои да прочете това и ако може да ми даде отговор.попринцип вярвам в бог,християнка съм,ходя на църква по празници-иначе по рядко,но изпитвам необясним страх от икони.не от конкретна,a от много на куп.имам чувстото че ако някой ме затвори сама в църква ще полудея.на какво може да се дължи това?много ми е любопитно,ако някой може да обяси,моля
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1383878
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив