Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2009 13:55 - Светините на "Малкият Ерусалим"
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 15782 Коментари: 6 Гласове:
15

Последна промяна: 18.09.2010 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Малкият Ерусалим, така наричат Асеновград заради вярата на местните хора. Тяхната вяра проличава от най-голямото струпване на манастири, църкви и параклиси в Асеновградската епархия. Тук в, Асеновград и околностите му няма връх, местност или канара без параклис, без светец покровител и без годишен курбан. В околностите на града са преброени над четиридесет параклиса, има осем действуващи църкви и четири манастира.
Асеновград е входа на най-удобния проход през Родопите, свързващ Беломорието с Тракия, това е причина градът и районът около него да бъдат заселени още от най-дълбока древност.

image

Най-старата църква в района е Костницата до Бачковския манастир. Строена е през IX век и е украсена със стенописи на Йоан Иверопулец. В църквите и до днес се пазят ценни старинни икони и изящни резбовани иконостаси. Близо до Асеновград се намира и едно от най-светите места в България - Кръстова гора. Хората са съхранили вярата си и днес продължава строенето на храмове. Градът е силно свързан с християнската религия. Чудотворният образ на свети Харалампи в асеновградския параклис “Свети Василий Велики” е прочут в цяла България. В храма се стичат много болни, защото вярват, че светинята помага за изцеление.
Това е и най-голямата икона на Св. Харлампий по нашите земи. Цялата икона е сребърен обков - ризница. До 1960 година светинята, както и целият иконостас са били в храм "Света Марина", но след нейното разрушаване са били преместени тук.
Лечебната сила на меда

image

На гръцки “харалампиос” означава “светнал от радост”, а св. Харалампи е тачен от пчеларите като свой покровител, защото според легендата той пръв е открил лечебната сила на меда. Всяка година на 10 февруари, когато е празникът на свети Харалампи, из цялата страна се правят литургия и водосвет и по традиция на 9 февруари християните носят мед и го оставят да престои през нощта в обителта. На следващия ден сутринта се чете специална молитва върху меда за здраве и благоденствие. Хората вярват, че след като медът е бил до иконата на свети Харалампи, е придобил чудодейна изцелителна мощ.

image

Такава сила има и осветената на този ден вода. Пием я на гладно за изчистване на болестите, разправя Христина Ванчева от Асеновград, една от ревностните поклоннички в храма. На тоя ден по-възрастните месят обреден хляб с голям венец от тесто. Докато се пече, стопанката освещава в храма меда, с който после маже топлата погача. Прекадява я с четири зрънца тамян и я разчупва на 4 къса. Единият се оставя в дома, а другите три се раздават на 3 къщи. Тази традиция се е запазила много години. Когато върлувала чумата, хората вярвали, че раздавайки пита с мед, ще предпазят от болестта къщата и домочадието си и всички ще бъдат здрави и радостни през годините.

image

Даруване на дете

За тази икона са запазени и се разказват много истории, една от друга по-дивни. Генка Велинова от Асеновград е убедена, че тъкмо чудотворното изображение й е помогнало да се сдобие с рожба. Жената чакала 5 години за дете. Не можела да забременее, въпреки че нямало здравословни причини. Отчаяна и обезверена, Генка тръгнала по врачки. Правех каквото ми кажеха - търсехме магии из дома, спях над яйца, пих вода от 7 извора, но нищо не се получи, обяснява Велинова. От своя приятелка чула за иконата в храма “Свети Василий Велики” и започнала да ходи често. Усещах, че като че ли някаква сила все ме дърпа натам. Мислено разговарях със свети Харалампи, молех го да ме ощастливи с дете. Пет месеца по-късно Генка едва не припаднала, когато акушер-гинекологът с изумление й съобщил, че чака рожба.

image

Наказанието
Иконата помага, но и понякога наказва> Наказва когато се отнасят с неуважение към нея, твърдят от паството. Когато през 1962 г. по нареждане на тоталитарната власт бива съборена църквата “Света Марина” (сега от нея е останала само камбанарията и в момента се гради храм) се случило чудо разказва отец Васил.  КОгато са местели иконите, включително и тази на свети Харалампи,  в параклиса “Свети Василий Велики”. Един от работниците закачил мръсната си куртка до чудотворната икона и изругал силно, но след малко извикал от изненада - дрехата пламнала. След тази случка вярващите заговорили за чудодейната сила на светото изображение.
Параклисът бил прекръстен на “Свети Василий и света Марина”. В момента в Асеновград се строи нова църква “Света Марина”. След като бъде осветена, там ще бъде пренесена и иконата на свети Харалампи и запазеният иконостас, който в момента се съхранява в „Св. Василий Велики“. Останалите икони ще си останат в стария параклис “Свети Василий”, строен през 1859 г.

История

Храма параклис "Св. Василий Велики" е параклис към разрушения през тоталитарният режим храм "Св. Марина". Той датира от XVII век, изцяло разрушен и опожарен от турците. Възстановен отново от своите енориаши. Възстановяването е било завършено на 29 май 1859 година. Това става ясно от мраморната плоча, иззидана отдясно на входа.
Арх. Стоилов споменава за намиращата се на стената на външната лява част на храма зазидана майсторска плоча, с релефни арабески с размери 0.80/0.50 м, които идентифицира като останки от старата изгоряла църква.
Храмът, който сега се строи изцяло с дарения, е разположен в началото на Асеновград, вдясно от основния път от Пловдив за Смолян. Архитектурната разработка е дело на арх. Стела Дулева, с техническото съдействие на Архитектурно бюро от град Пловдив. Запазен е само иконостасът й, който в момента се съхранява в параклиса „Св. Василий“.
Храмът е разположен средищно на терена. Ситуирането му е съобразено с църковните канони - входът да е от западната страна на сградата, а олтарът да е от изток. На първия етаж се намират още: помещение за кръщене, изповедалня и канцелария. Еднораменна стълба свързва първото с второто ниво, където е разположена галерията за хора. От нея чрез вита стълба се стига до камбанарията.
Църквата е еднопространствена, куполна, като се избягват подпорите в общото вътрешно пространство.
Новата черква
Новата черква „Св. Марина“ ще е 12-ата в Асеновград, който е известен като Малкия Ерусалим, защото в него има 11 църкви и 53 параклиса. Градът е обкръжен и от четири манастира. Най-големият и най-старият е „Св. Богородица Успение“ в Бачково. „Св. Неделя“ или Араповски манастир край Златовръх пък е единственият полски манастир в България. Преди 22 години „Св. Кирик и Юлита“ със средства на ЮНЕСКО бе превърнат в творчески комплекс на българските архитекти. Над града е единственият женски манастир - „Св. Петка“. Най-старият храм в Асеновград е „Св. Богородица Успение“, наречен още „Месохората“. В него се намира една от чудотворните икони на Божията майка. Според поверието градът се закриля от Св. Богородица. В нейна чест се правят литийни шествия два пъти в годината. Подобна традиция е съхранена единствено в Цариград и Ефес.

image

Местоположение
Асеновград е град в Южна България. Той се намира в Област Пловдив и е разположен на 19 км южно от град Пловдив. Асеновград е най-големият не областен град в България, най-големият град в Родопите , втори по големина в областта след Пловдив и е административен център на Община Асеновград. В Асеновград влизат и кварталите Горни Воден и Долни Воден, които до 80-те години са отделни села.
До 1934 г. Асеновград се казва Станимака от гръцкото име на града Στενήμαχος, Стенимахос. През 1934 г. е преименуван в чест на цар Иван Асен II на Асеновград. Над самия град се намират останките от Асеновата крепост, стара крепост, която при цар Иван Асен II е подсилена и е превърната във важен военен пост в отбраната на южните граници на Второто българско царство.
 


Тагове:   чудо,   стара крепост,


Гласувай:
15


Вълнообразно


1. анонимен - Посетете и село Присово!
09.08.2009 15:59
Каня всички да посетят манастира Св.Пантелеймон" в с. Присово на 5 км от Велико Търново по посока на Хаинбоаз, там е село Присово, в края му е манастирът, аз лично съм преживяла чудо,извършено в манастирчето от светеца, ще се радвам, ако го постите!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Интересно разказваш,
09.08.2009 17:14
не съм подозирала, че толково манастири има в Асеновград, бях чувала и ходила само в Бачковския манастир.Поздрави за чудесния постинг.
цитирай
3. yuliya2006 - ПРЕКРАСЕН ПОСТИНГ И ВИ МОЛЯ ДА МИ ...
09.08.2009 19:39
ПРЕКРАСЕН ПОСТИНГ И ВИ МОЛЯ ДА МИ РАЗРЕШИТЕ ДА ГО КАЧА В ОБЩИЯ ...
НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/07/26/rodopska-idiliia.369629
цитирай
4. cudo - благодаря Ви!
09.08.2009 21:48
:) Джул естествено!
цитирай
5. cornflower - Благодаря!
11.08.2009 08:20
По повод св. Харалампий искам да приведа пример за Шабла, където Църквата ни носи името на светеца.
Преди земетресението подадох жалба в полицията, по повод нощни оргии на млади хора около храма. Понеже живея до него, виждам как външната олтарна част се използва за тоалетна. С големи усилия успях да премахна едни бетонирани пейки в близост до него, които бяха седалище за оргиите.
Месец след това се случи земетресението в Шабла.
Пострада най-много храмът `св.Харалампий`, който се пропука точно при олтарната си част, където се извършваха светотатствата. Изпадаха кръстовете и мазилката на тавана. И повече не ми се говори, защото от години пред храма зее ров, чакащ благословия, на мястото му да се издигне камбанария!
Преди 5 години Щабла се дави от порои, когато побеснели червени властници безобразничеха с властта.
И пак е тъй!
Бог да ни е на помощ!
цитирай
6. анонимен - Параклиса СВв.Василий и св.Марина
10.02.2010 10:10
Вълшебно място , има страхотно излъчване , поддържан и чист,но има нужда от реставрация,не бива такива места да се изоставят.Който може да иде и да се убеди сам.И да помогне !Вярата е тази,която ни е запазила през вековете и трябва във време като днешното пак да прибягваме към нея,но не само да искаме ,а и да даваме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504434
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/