Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2007 10:08 - Пророческите сънища
Автор: anahata Категория: Други   
Прочетен: 37001 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 07.02.2007 16:21


Всички сънуваме. Но не всички помним сънищата си, когато се събудим. Мисля, че почти всеки човек през живота си е сънувал поне един сън, в който символично или едно към едно е видял събитие, което в рамките на дни или седмици след това се е случило наяве в живота му. Наричаме тези сънища пророчески.

Какво казва науката за съня, фазите му, функциите на мозъка, работата на подсъзнанието и т. н. е широко известно. Какво казват духовните науки, също е известно на изучаващите ги. Запозната съм с мнението на едните и на другите. Според мен науката е на прав път, що се касае до изследване на телесните функции и психиката. Но тя стига до там и спира. Защото засега все още не разполага със средства и методи, за да изследва и проучва твърдението на духовните науки, че Вселената е многоизмерна и Човекът – като нейно умалено подобие – също. Не е случайно, че в храма на Аполон в Делфи е било изписано: ”Опознай себе си”. Познаваме ли себе си, ще познаваме и вселената. И обратното.
За по-лесна ориентация и разбиране на материята в езотериката наричат измеренията на вселената – нива, или светове. А тези, на човека – тела. Важно е да се разбере, че всяко едно от телата на човека е изградено от същата материя, от която е изградено и съответното вселенско ниво. Така погледнато човекът съществува едновременно във всеки от светове с едно от телата си. Прието е да се смята че нивата и телата са седем. Има и теории за дванадесет, но това в случая не е от значение. Първите три нива/тела в посока от най-плътната към по-фината материя са: физическо, астрално ментално.

Съзнанието, истинския ни Аз, използва всяко едно от телата като средство, подходяща дреха, посредством което да пребивава в съответния свят. По време на сън всички, без изключение, напускаме физическото си тяло. Повечето от нас прехвърлят съзнанието си в астралното си тяло, посредством което се озовават в Тънкия (астралния) свят. Малцина са се развили до степен да се прехвърлят направо в менталното си тяло, с което се озовават в Менталния (огнения) свят.

Някои от нас са развили способността съзнателно да напускат тялото си. Познавам такива хора, които са ми описвали преживяванията си. Един мой приятел с усмивка сподели колко изненадан останал, когато установил, че То (тялото му) хърка по време на сън. А той си е мислел че спи тихичко и кротко:)

Уместен е въпросът – защо е необходимо да напускаме физическото си тяло, с други думи – защо спим? Защото на нас ни е жизнено необходимо да пребиваваме в Тънкия и Огнения свят, така както ни е необходимо да дишаме и да се храним във Физическия.
Всяко посещение във фините светове спомага за обновяване на енергията ни. Това, че се чувстваме бодри след сън, науката го обяснява с физиологични процеси. Всъщност може и така да се погледне, ако приемем, че към  физиологичните функции по възстановяване се прибавят и такива – от по-фино естество, а именно функциите на етерното ни тяло. Последното е Прототипът, по който е построено физичесото ни тяло. То никога приживе не се отделя от физическото, дори и по време на сън. Именно благодарение на него  работят и функционират всички органи и системи на физическото ни тяло. То е и неговият пазител, когато го напускаме по време на сън. То подава сигнал за връщане, ако имаме физиологична потребност или нещо ни заплашва.

Логично е да заключим, че след като съзнанието ни по време на сън  е прехвърлено в по-финото ни тяло, то ние сме будни Там, докато тялото ни спи Тук. Това бодърстване в Тънкия свят протича по различни начини за всеки един от нас. Събитията, срещите и разговорите  с тамошните обитатели, сред които са и починалите ни близки, беседите с Наставниците и Учителите ни – цялата тази активна и съзнателна от гледна точка на Аза дейност, в повечето случаи остава скрита за физическото ни съзнание. Ето защо обикновено ние или изобщо не помним какво сме сънували, или имаме откъслечни спомени, които минути след събуждането ни избледняват и се загубват безвъзвратно.

Има ситуации, когато за нас е полезно, дори много важно да пренесем информация, получена по време на пребиваването ни в Тънкия свят. Това е възможно и е по-сигурно, че ще може да се реализира успешно, посредством медитация, но не всеки медитира. За сметка на това всички спим.

Някои, за да запомнят информацията, се събуждат веднага след като са сънували ярък сън, пренасящ важно послание. Аз например имам такива значими сънища на разсъмване, непосредствено преди да се събудя. Повечето от тях са символични, но за мен не представлява трудност да ги разтълкувам, защото доста отдавана съм научила езика на символите, които моят висш Аз използва. Искам да уточня, че има универсален език на символите, но има е персонален, който за всеки от нас е строго индивидуален. Така че съновниците, продавани по книжарниците едва ли ще ви бъдат от полза. Ако наистина искате да се научите да тълкувате и разбирате сънищата си, най-лесният начин е да проследите развоя на събитията в следващите няколко дни, защото няма универсален за всички ни начин за тълкуването и превода им .

Често, ако посланието е важно, а е останало неразбрано, имаме повтарящи се сънища, които настойчиво, с минимална разлика във визията и съдържанието, се опитват да ни подскажат нещо. Какво точно – ние трябва да разберем сами. Понякога с помощта на повтарящи се сънища подсъзнанието ни се опитва да извади на повърхността стар проблем – страх, стрес, преживяна болка, от които е време и сме способни да се освободим. Как ще го направим – дали самостоятелно, или с малко външна помощ – това е друга тема.

Кошмарите, които почти всеки от нас е имал, са проекция на впечатленията ни, добити при пребиваването ни в най-низшите слоеве на Тънкия свят. Тамошните обитатели не са от най-възпитаните, добронамерените и извисените. Защо обаче ние сме се озовали там е въпрос, на който няма еднозначен отговор. Може би ще го разгледаме някой друг път. Има разбира се кошмари, които са израз на натрупаните ни страхове и стрес. В такива случаи, когато след събуждане от кошмарен сън успокоим дишането си и се върнем изцяло в тукашната реалност е добре, вместо да се питаме какви страховити събития ни предсказва кошмарния сън, да се опитаме да надникнем в себе си. Първо – за да се разберем, второ – да се опитаме да си помогнем.

Осъзнати сънища са тези, в които знаем, че сънуваме. Следващата степен е не само да осъзнаваме, че сънуваме, но и да можем да контролираме действията си по време на сън. Започнем ли да имаме осъзнати сънища, това подсказва, че се развива способността, наричана непрекъснатост на съзнанието. Ще дойде време, когато ние няма да заспиваме, т.е. няма да губим съзнание, когато посещаваме Тънкия или Огнения свят. И това време не е много далеч.

И ето че най-накрая стигнахме до Пророческите сънища, с които започнахме постинга:) Те, противно на разпространеното мнение, не са рядкост, нито пък са признак на някаква специална "дарба". Друг е въпросът, какво разбираме под пророчески сън и доколко сме се научили да тълкуваме и разбираме сънищата си. Има сънища, в които едно към едно виждаме бъдещо събитие, което за нас е от голямо значение. В други случаи ни бива подсказан евентуалния развой на събитията и пред нас остава предизвикателството да си преведем на разбираем език шифрованото послание.

Всъщност, ако използваме понятията за линейно време, има сънища, които носят послания, свързани с миналото ни, други - с бъдещето ни. Настоящето е толкова мимолетно, че за нищожна част от секундата преминава в миналото, затова нека приемем, че настояще не съществува. Какво се опитват да ни кажат сънищата ни? Какъв е езика, на който ни говорят? Помагат ли ни, предупреждават ли ни, обогатяват ли ни или ни плашат? Миналото ли визират, или бъдещето ни?

Това ни предстои да узнаем. И когато го узнаем, ще открием, че сме опознали още по-добре себе си. Което ще рече, че сме опознали и вселената:))

image


Тагове:   сънища,


Гласувай:
0



1. mmmmmmmmm - Мисля,
07.02.2007 10:42
че и по тази тема трябва да издадеш книга!Универсалните съновници не вършат работа.По мое скромно мнение.Установила съм доста различия и разминаване или просто унифициране на информацията.Като човек занимаващ се с темата може би ще внесеш яснота и ще дадеш много отговори,които не се намират лесно:)
Благодаря за постинга!:))))
цитирай
2. dosheva - :):):)
07.02.2007 10:43
Благодаря! :)
цитирай
3. adjna - :)
07.02.2007 11:42
всеки път трудно, мнооого трудно и с мъка се връщам в този свят... все не ми се става и не ми се събужда също :) и много много рядко се чувствам бодра след сън.. незнам какво правя на онези други места... ама явно е нещо изтощаващо.. :)
благодаря и аз :)
поздрави, Анахата :)
цитирай
4. timmyd - ...
07.02.2007 19:43
МНого интересно...
Аз не обичах да сънувам( сега се опитвам да свикна със сънищата). Не обичах защото след това просто не знаех, кое е станало и кое не:(Кое е реалност и кое не.ПОнякога "сънувам" неща за себе си, но сякаш от друга епоха, а знам, че съм аз.
СТранно:(
Опитавм се да разбера себе си и да свикна със себе си.
Благодаря ти!
цитирай
5. anahata - @mmmmmmmmm,
07.02.2007 20:29
няма толкова много за писане по темата за самостоятелна книга, защото ще се наложи да повтарям вече писани неща:) Това, което евентуално би представлявало някакъв интерес за читателите, са разкази за мои преживявания, но те са твърде лични,а и не биха били в помощ, защото, както вече казах в постинга си, преживяванията във фините светове по време на сън са строго индивидуални и имат отношение най-вече спрямо сънуващия.

@ timmyd, сънищата от други епохи са спомени за минали животи:) Има една дзен притча за един учител, който се събудилл плачейки. Учениците му го попитали, защо плаче, и той им отговорил, че сънувал, че е прекрасна пеперуда. на въпроса им, защо такъв красив сън го е разплакал, той отговорил: Ами сега как да узная, дали не съм пеперуда, която сънува, че е човек?
Истинската реалност е отвъд света на сънищата, но ние не можем да се докоснем до нея, ако не се научим да живеем в по-низшите нива. Тоа е начинът за трупане на опит и същевременно - за одухотворяване на материята, от която строим при всяко превъплъщение телата си. Атомите на тази градивна материя евоюлират именно е резултат на това, че биват обитавани и използвани от нашето (а и на други форми на живот) съзнание:)
цитирай
6. podlopioner4e - На мен веднъж ми се случи да сънувам, ...
07.02.2007 23:50
На мен веднъж ми се случи да сънувам,че близак мои прятел е на ръба на смърта и в същия момент, както си го санувах телефонът ми звънна. Сабудих се вдигнах и на телефонът беше същия човек, каза ми че умира и че трябва да намеря лекар... слава богу тогава той оцеля, но това изживяване определено няма да го забравя никога!
цитирай
7. anahata - @podlopioner4e,
08.02.2007 00:22
разликата между смъртта и съня е, че когато спим Сребърната нишка, посредством която се осъществява своеобразна връзка-комуникация между телата ни и съзнанието ни, е непрекъсната.
В критични ситиации, в това число и такива, когато сме на ръба между живота и смъртта (от гледна точкана това измерение) много от нас са спсобни да направят това, което е направил твоят приятел. А именно - да отправят зов за помощ.
Радвам се за теб и твоя приятел:) Бъдете живи и здрави!
цитирай
8. podlopioner4e - :)
08.02.2007 01:05
Благодаря ти много:)
аз също предположих че заради силната привързаност подобна връзка е възможна но интересното е че няколко месеца след това подобна ситуация ми се случи отново но много по безобидна и то с човек които не ми е чак толкова близак. Даже го познавах от скоро:) сънувах го и той просто ме сабуди по телефона:) ако ми се случи 3 пат вече ще почна да мисля за числата от тото-то преди лягане;)
цитирай
9. mmmmmmmmm - За осъзнати сънища
08.02.2007 11:15
пише и Ошо.Осъзнаваш,че сънуваш и си задаваш команда,която да изпълниш.И я изпълняваш.Развила се е способност "непрекъснатост на съзнанието".Това не зная какво означава:)
Как след сънуване можем да определим кой сън е пророчески?
Как сами да тълкуваме сънищата си?Това със самонаблюдение ли става?
Как можем да забраним на съзнанието ни да сънува?Само с автохипноза ли може?
Как да се спасим от кошмарите?Кога се появяват те?Как да тълкуваме съня-кошмар или той няма значение,защото е сънуван в лошо душевна кондиция?
Може да ми отговориш и на "Лични съобщения",но искам да чуя мнението...:))))
цитирай
10. анонимен - eeeeeeeeeeeeee
08.02.2007 22:23
твърде егоистично :) шегувам се! Нека и ние останалите, да разберем отговорите на тези въпроси. Поздрав към всички.
цитирай
11. anahata - @анонимен 10,
08.02.2007 22:34
ще ми е нужно време да се подготвя по конспекта на mmmmmmmmm:)
Когато съм готова вероятно ще публикувам отделен постинг, защото не мисля, че мога да отговоря в рамките на коментар. Не че знам отговорите на всичките й въпроси де:))
цитирай
12. mmmmmmmmm - Аз не искам да притеснявам никой!
08.02.2007 22:37
Просто попитах и предложих.....:)))
А изпита.....хм....той може и да се отлижи!:)))))))
Поздрави!:))))
цитирай
13. jvt - tui kato
11.02.2007 05:05
i az sum imala dosta interesni sluchai sus sunishta , s neturpenie shte ochakvam produlzhenie na tazi tema i nai-veche otgovor na gorenapisanite vuprosi. Anahata, dosta nachetena i interesna zhena si ,radvam se che popadnah v blog.bg ,za da se ''sreshtna'' sus tvoite prezhiviavania ,mnenia i suveti , za koito mnogo ti blagodaria. Produlzhavai da obogatiavash i osvezhavash stranitzite ni... i sivoto ni ezhednevie.
PS Izviniavam se ,no kirilitzata ne mi raboti na PC-to...
цитирай
14. bulgar4e - Осъзнатите сънища
09.04.2007 22:27
Според мен сънищата не трябва да се тълкуват, защото те са си реалност, неща които наистина се случват. Преди бях доста напреднал с тях, но за съжаление така и не се научих да ги задържам - малко след като разбера, че сънувам, сънят се разпадаше, преди да успея да направя до край опита, който исках - да видя себе си как спя в момента. Някой има ли идеи как да се задържа осъзнатият сън? Какво правите, за да продължи достатъчно дълго?
цитирай
15. анонимен - сияйна
21.03.2008 11:30
преди 20г. сънувах сън в който отидох в една къща.
Там ме посрещнаха три жени които не познавах.
Не помня за какво отидох там. Сънят е много обемен за писвоне. На кратко ще обясня че тогава бях толкова заинтригувана че в селото в което живеех издирвах тази къща дни наред.
И ето след толкова години моите родители купиха тази къща. Бях фрапирана гокато я видях!
цитирай
16. анонимен - мухи училище
18.07.2008 08:39
сънувах че съм съкратена и се връщам в училище да си видя учениците всички много плакахме
цитирай
17. анонимен - заинтригувана
09.02.2010 13:28
като малка ,още в основното(5-6 клас),сънувах че преди да вляза в час по биология,стоейки пред вратата на стаята държа в едната си ръка планетата земя,просто дланта ми беше опъната и планетата стоеше над нея ,на около 4-5 пръста разстояние.Беше с размер 3 пъти по-голям от баскетболна топка,но беше много красива ,сияйна светеща,блестяща.Още помня емоцията от този сън,беше нещо невероятно красиво така и не разбрах какво означава този сън,може би някой от вас би ми казал или вие анахата.
цитирай
18. анонимен - Съгласна съм, че съновниците не ...
26.10.2010 12:56
Съгласна съм, че съновниците не помагат.. Пример е разговора с починал човек.. Там пише, че близък ще почине, но досега много пъти съм сънувала баща си, разговаряла съм с него и никой не е починал... Когато имам проблеми и се чуваствам нервна, неспокойна сънувам, че скачам от трамплин в един и същи басейн. Когато се събудя се чуваствам спокойна. Често сънувам и че летя, когато се събудя съм изпълнена с много енергия, а в съня емоцията, която изпитвам е неописуемо удоволствие от това, че летя :))))
цитирай
19. анонимен - :)))
17.03.2011 15:21
Аз също сънувам, че летя, макар и рядко, преживяването е неописуемо :)))
Един приятел ми каза, че рядко хората сънуват, че летят, но щом това се случи, значи си с чисто съзнание и душа, като дете :)))) Пожелавам го на всеки :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1383930
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив